Enciclopedia clopotel

Dianthus

GAROAFA, GAROFITA

Familia: Caryophylaceae
Aspect: ierbos
Perioada de inflorire: iunie - iulie
Expunere: plin soare
Udare: medie

Dianthus

Genul Dianthus, care in limba greaca inseamnna �floare divina�, cuprinde aproximativ 300 de specii anuale si perene, numeroase varietati sau hibrizi. Aceste plante sunt foarte usor de cultivat si sunt foarte apreciate pentru florile in culori vii si delicat parfumate.

Cultivare: Garoafele vor fi plantate primavara, intr-un compost usor fertilizat, asigurandu-se drenajul prin asezarea pe fundul vasului a unui strat de pietris sau cioburi marunte. Vasele se aseaza in plin soare si se uda regulat. Din aprilie pana in iunie se adauga saptamanal un fertilizant lichid in apa de udat. Toamna lujerii se taie de la baza, iar in primavara vor creste mai vigurosi si vor produce mai multe flori.

Reproducere: Inmultirea se face prin insamantare, in luna februarie intr-un compost specific si se pastreaza intr-un loc umbros, suficient de umed si la temperatura constanta de 13 0C. Primavara se rasadesc in locul definitiv destinat.

Specii si soiuri: Dianthus barbatus, Dianthus caryophyllus, Dianthus chinensis, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Dianthus alpinus, Dianthus carthusianorum, Dianthus sylvestris.