Enciclopedia clopotel

Clematis

CLEMATIDA, CURPEN

Familia: Ranunculaceae
Aspect: ierbos, catarator
Perioada de inflorire: primavara - toamna
Udare: medie

Clematis

Clematidele, foarte raspandite in special in sudul Europei, prefera terenurile alcaline si clima mediteraneana. Din acest gen fac parte cca 250 de specii; de regula sunt cataratoare, unele avand frunza cazatoare, altele fiind vesnic verzi. Florile nu au corola si sunt formate din 4-5 sepale, iar fructele, mici achene discoidale, de cca 3 mm si codite pufoase, pot fi la fel de decorative ca si florile.

Cultivare: Rasaditi clematidele la sfarsitul lui martie � inceputul lui aprilie, intr-un compos format din doua parti de pamant fertil, o parte turba, o parte pamant de frunze si una de nisip grosier la care se adauga ingrasamant organic macerat si calcar sfaramat. Planta se amplaseaza astfel incat varful tulpinii sa stea la soare, iar vasul cu radacinile la umbra. Se pastreaza umiditatea composului, in special in perioada de inflorire, si se adauga fertilizant lichid la fiecare trei saptamani pana la ofilirea florilor.

Reproducere: Clematidele se inmultesc prin butasi taiati in timpul verii din lujer, in fragmente lungi de aproximativ 10 cm, pe care au aparut doua perechi de frunze. Se planteaza intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, la o adancime de 4-5 cm.Temperatura se mentine la 15-18 0C. Cand radacinile sunt suficient de dezvoltate, plantele vor fi transplantate intr-un compos pe baza de humus.

Pericole: Planta trebuie udata regulat, fara ca apa sa balteasca. Daca planta este atinsa de o ciuperca parazita care ataca radacinile, trebuie sa taiati partile atinse si sa tratati mugurii proaspeti cu un fugicid pe baza de cupru.

Specii si soiuri: Clemantis alpina, o gasim in padurile alpine si subalpine. Poate atinge 2 metri inaltime si infloreste in aprilie-mai.

Clemantis armandii vesnic verde, face flori albe, in arpilie-mai.  Clemantis montana creste pana la 6 metri inaltime, are flori albe de la sfarsitul lui iunie pana in august si frunze cazatoare. Clemantis macropetala creste bine in jardiniere mari. Din mai pana in iulie este impodobita cu flori violet-albastre.