Enciclopedia clopotel

Cyclamen

Familia: Primulaceae
Aspect: tufa
Perioada de inflorire: octombrie - martie
Expunere: plina lumina
Udare: medie

Cyclamen

Cultivate cu grija, ciclamele pot inflori timp de 3 sau chiar 4 ani, intr-o gama variata de tonalitati, de la alb-roz la violet.

Cultivare:
Cultivati iarna ciclamele, in ghiveci. Udarea se face turnand apa in farfurioara pentru ca apa sa nu balteasca . Lasati planta sa absoarba apa din farfurioara timp de 20 de minute si aruncati lichidul ramas. Planta inflorita trebuie sa fie protejata de frig, sa aiba suficienta lumina si sa fie fertilizata la 2-3 saptamani (fertilizant lichid adaugat in apa de udat). La sfarsitul primaverii reduceti treptat udarile astfel incat sa mentineti pamantul umed doar in jurul tuberculului.
Mutarea se face doar dupa ce s-a incheiat perioada de inflorire, utilizand un amestec de compost pentru gradina format din pamant cu frunze uscate, turba si nisip in parti egale.

Reproducere:
O metoda de inmultire folosita cu succes este insamantarea. Se face intre lunile iulie si septembrie, intr-o rasadnita cu pamant de buna calitate amestecat cu putin nisip grosier. Pastrati rasadnita la temperatura de 18-24 0C, la umbra, intr-un loc cald, avand grija ca pamantul sa fie in permanenta umed. Cand plantele au crescut destul mutatile in vase din ce in ce mai mari mentinand pamantul umed si la temperatura de 15-18 0C, pe tot parcursul anului de semanare. O alta metoda de inmultire este divizarea tuberculilor. Primavara tarziu se imparte tuberculul astfel incat fiecare diviziune sa aiba cativa muguri, apoi se planteaza in cate un vas si se pastreaza la loc racoros.

Pericole:
Nu udati planta prea mult pt. ca tuberculii si radacinile pot sa putrezeasca; turnati apa in farfurioara de sub vas. Trebuie tinuta intr-un loc uscat si bine aerisit. Frunzele si florile deteriorate se indeparteaza smulgamdu-le cu forta chiar din tubercul. Nu expuneti planta la razele directe ale soarelui sau unei atmosfere prea uscata.

Specii si soiuri:

Cyclamen balearicum sunt de culoare alb-roz; ele infloresc din martie pana in aprilie.
Cyclamen graecum au nuante de la roz-pal la roz-galbui.
Cyclamen libanoticum are florile roz-violet impestritate; provine din Liban.
Cyclamen persicum provine din Africa de Sud si din regiunile orientale ale Marii mediterane. Florile variaza de la alb la roz, de la violet la purpuriu.