Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Dictatura
Dictatura


Dictatura este forma de guvernare in care toata puterea este detinuta in mod exclusiv de o persoana sau de un organism, fara sa existe posibilitatea de control asupra exercitarii sale.

Dictatura isi are originea in persoana magistratului roman (dictator) care, in epoca republicana, era in mod temporar inzestrat cu depline puteri pentru a face fata unei situatii exceptionale. Ideea de dictatura a aparut in Franta in timpul revolutiei o data cu teoria „dictaturii revolutionare", pentru a putea tine piept amenintarii militare externe si conflictelor contrarevolutionare interne. Ideea de dictatura revolutionara s-a imbinat cu viziunea marxista a „dictaturii proletariatului", tipica etapei de tranzitie de la capitalism la comunism, cu scopul de a pregati perioada de depasire a valabilitatii statului. Teoria politica moderna deosebeste o dictatura „simpla" care este exercitata prin mijloace obisnuite de dominare, precum armata sau politia; o dictatura „cezaristica", care se bazeaza pe consensul populatiei, obtinut prin plebiscit; o dictatura „totalitara", care produce un inalt grad de tensiune ideologica, considerandu-se drept purtatoarea unei viziuni innoitoare globale.

Enciclopedie de Istorie Universala - Editura All

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate