Enciclopedia clopotel

Rembrandt van Rijn

"Singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa, sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (Élie Faure), Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a nascut pe 15 iulie 1606 la Leiden . De origine olandeza, acesta a fost considerat unul din cei mai importanti pictori din istoria artei. Rembrandt este autorul a cca. 300 gravuri, 600 picturi, si peste 2000 desene, find un adevarat maestru al tehnicii de clar-obscur.

Rembrandt a fost singurul fiu al morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck care a invatat sa scrie si sa citeasca intr-o scoala latina. Studiile si le continue inscriindu-se in 1620 la Universitatea din Leiden, la care renunta insa dupa numai cateva luni, fiindca vrea sa devina pictor. Astfel ca incepe studii de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde invata tehnica picturii trei ani.

Recunoscandu-i talentul, parintii il trimit la Amsterdam in anul 1624, unde se perfectioneaza in atelierul lui Pieterzoon Lastman, al carui stil de a picta era influentat de Caravaggio. Rembrandt descopera aici tehnica clar-obscurului si preia modul de reprezentare a starilor sufletesti la figurile infatisate si stilul narativ, in numai 6 luni cat ramane in acest atelier.

Rembrandt isi deschide un atelier propriu la Leiden, in care se pregatesc numerosi tineri. In anul 1613 se muta si ramane stabilit la Amsterdam, marele oras olandez putandu-i oferi conditiile necesare pentru a-si pune in aplicare talentul la nivelul de care era capabil. Isi formeaza si aici un atelier si obtine o prima comanda importanta, "Lectia de anatomie a doctorului Tulp", cu ajutorul caruia isi face intrarea in cercul marilor pictori olandezi. Din acest moment comenzile se succed continuu, venind mai ales din partea familiilor bogate din Amsterdam, care preferau portretele.

Rembrandt van Rijn

In 1634 o ia de sotie pe Saskia van Uylenburgh, patrunzand astfel in cercurile marei burghezii din Amsterdam si intrand in posesia a 40.000 de florini.
In ianuarie 1639 Rembrandt se muta din nou - cu sotia de data asta - instalandu-si atelierul in interiorul acestei locuinte. Locul plin de viata din aceasta regiune a influentat paleta de culori a maestrului.
Rembrandt impreuna cu sotia sa sunt extrem de afectati de moartea primilor trei copii ai lor. In 1641 se naste Titus care este foarte sanatos, dar Saskia se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iunie 1642. ca o ironie a soartei, in acelasi timp, Rembrandt ajunge in culmea gloriei, terminand tabloul "Rondul de noapte".

Ramas fara mama copilului sau, Rembrandt angajeaza o educatoare pentru Titus, Hendrickje Stoffels care, in 1646, devine iubita pictorului, din nou foarte indragostit, dar acestia - desi traiesc impreuna - nu se casatoresc niciodata. Justitia ecleziastica ii acuza de imoralitate, si un proces incepe, proces care, in final, determina ruinarea artistului in 1656. Continua totusi sa picteze, desi operele ii sunt imprastiate, colectia sa de arta fiind licitata si vanduta.
Hendickje moare in 1663, iar trei ani mai tarziu - timp in care si-a ingrijit tatal - Titus paraseste si el aceasta lume.

Rembrandt inceteaza din viata la data de 14 octombrie 1669, fiind inmormantat in Westerkerk, alaturi de Saskia, Henrickje si Titus.