Enciclopedia clopotel

Claude Monet

Impresionismul este un curent artistic care a revolutionat pictura secolului al XIX-lea. Monet este intemeietorul acestui curent. Claude Monet se folosea de culori luminoase in pictarea pesajelor sale, in care facea posibila observarea vibratiei. Acest lucru este specific impresionismului, imaginea fiind pulverizata, ceea ce a determinat unii critici sa spuna ca pictorii care se inscriu in acest curent picteaza aerul.

Claude Monet s-a nascut in anul 1840 la Paris. Primul contact cu arta a fost realizat prin vinderea de caricaturi. Eugen Boudin l-a initiat pe Monet in realizarea picturii prin tehnica "plen air", care nu era permisa pe vremea aceea in pictura academica.


Monet se inscrie la "L'Academie Suiss" (fiind intretinut de matusa sa, din cauza ca familia nu era de acord cu alegerea lui), iar in 1866 are un succes rasunator la Salon cu un peisaj si portretul lui Camille, dupa ce realizase deja doua opere care au fost si ele - la randul lor - acceptate de critica si public.


In 1867 insa, ii sunt respinse lucrarile, pe motiv ca semanau prea mult cu specificul "picturii tinere" impotriva careia luptau criticii de arta.

 

 Claude Monet

Camille, iubita lui, naste un baiat pe care il numesc Jean. Din acest moment problemele materiale ale tinerei "familii" au devenit si mai grave, motiv pentru care Monet a avut intentia de a se sinucide (dupa cum marturiseste artistul insusi mai tarziu). Criza se incheie cand Louis Gaudibert ii cumpara cateva tablouri, artistul mutandu-se la Saint-Michel. In 1870 se casatoreste cu Camille, dupa care se muta la Trouville. In aceasta perioada tablourile ii sunt in continuare respinse de Salon.

Dupa mai multe calatorii, in care picteaza mentinandu-si stilul, se intoarce in Paris, unde - dupa ce Camille intra in posesia unei mosteniri neasteptate - infiinteaza "Asociatia Artistilor Independenti" .


Prima sa expozitie este pusa in aplicare la renumitul fotograf Nadar, dar nu inregistreaza o mare vanzare, criticii si publicul batjocorindu-i lucrarile. Tabloul "Rasarit de soare" devine, cel care exprima cel mai bine curentul impresionism.


In urmatorul an, se vand tablouri ale lui Monet, Renoir, Sisley si Berthey Morrisot la casa de vanzari a lui Drouot si publicul incepe sa aprecieze noul mod de a picta.

In 1878 pictorul devine din nou tata, insa Camille se imbolnaveste grav si nu mai poate fi salvata.
In 1883, Monet inchiriaza si apoi cumpara - in 1891 - o casa in care locuieste pana la sfarsitul vietii. Aici picteaza o mare parte din tablourile sale, respectand acelasi stil, dar alegand momente diferite ale zilei pentru peisaje.

Dupa Primul Razboi Mondial Monet este rugat de primul ministru de atunci - cu care era prieten - sa doneze statului seria de picturi " Nuferi", iar acesta, lipsit acum de griji materiale, accepta.
In 1922, Monet se imbolnaveste de cataracta la ambii ochi, dar operatia care i se face pentru vindecarea acesteea reuseste si artistul poate relua lucru. Monet continua sa-si urmeze pasiunea pana in 1926, cand paraseste aceasta lume.

Cele mai importante opere: "Dejunul pe iarba" - 1866, "Impresie, rasarit de soare" - 1872, "Gara Saint-Lazare" - 1877, "La Manneporte" - 1883, "Doamna cu umbrela" - 1883, "Capite de fan" - 1890-1891, "Catedrala din Rouen" - 1892-1893, "Nuferii" - 1916-1926, "Terasa din Sainte-Adresse" - 1867 si "Tamisa în Londra" - 1903.