Enciclopedia clopotel

Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir, unul dintre cei mai celebrii pictori francezi, s-a nascut la 25 februarie 1841 si si-a petrecut copilaria in Paris. Inca de la varsta din copilarie lucra ca pictor de portelanuri, evantaie si jaluzele, reusind intr-un final sa isi stranga bani pentru a putea studia pictura. Renoir isi petrecea timpul liber la Louvre, unde copia lucrari expuse, iar in 1862 este admis la in Academie des Beaux-Arts din Paris.

                           Auguste RenoirAuguste Renoir

Impreuna cu Sisley, Pissaro si Monet, Renoir fondeaza asociatia Societe d'artists, cu ajutorul careia, in 1874, organizeaza prima expozitie a impresionistilor. Dupa ce pleaca in Italia, Renoir incepe sa-si dezvolte propriul sau stil si anume personaje scoase in evidenta prin contururi ferme, cu pielea alba ca portelanul. Astfel, incepand cu 1883, universul sau coloritic devine bland, pictand trupuri feminine stralucitoare. 

Auguste Renoir


Auguste Renoir este supranumit "pictorul bucuriei vietii", pictand cu pasiune pana la sfarsitul vietii, in ciuda faptului ca sferea de paralizie partiala si reumatism. Marele artist de stinge din viata la 2 decembrie 1919 si lasa in urma o opera extraordinara ce cuprinde lucrari celebre precum "Les grandes baigneuses", "Jeunes filles au piano", "Le Bal au Moulin de la Galette", etc.