Enciclopedia clopotel

Edgar Degas

Hailaire Germain Edgar de Gas se nascut la 19 iulie 1834 in Paris intr-o familie de burghezi instrariti. Dupa terminarea liceului "Louis-le Grand", artistul se inscrie la facultatea de Drept, dar nu dupa mult timp se hotaraste sa paraseasca studiile. Isi petrece timpul liber copiind tablouri celebre din muzeul Louvre, astfel dezvoltandu-si talentul de a picta. In anul 1855 trece de examenul de admitere de la Scoala Superioara de Arte Frumoase din Paris, insa nici aici nu isi termina studiile.

                          Edgar DegasEdgar Degas

Un an mai tarziu, Edgar Degas calatoreste impreuna cu bunicul sau la Roma, unde ia cursuri de pictura organizate la Vila Medici. In 1859, revine in Franta si se rupe de tematica academica a scolii de pictura traditionale, abordand teme realiste pe care le observa la cursele de cai sau la spectacolele de balet. Astfel, in 1875, termina de pictat tabloul "Clasa de dans", pentru ca apoi, timp de un sfert de secol sa picteze balerine, avandu-le ca model atat in pictura cat si in sculptura.

 Edgar Degas

Impreuna cu mari pictori ai acelei perioade cum ar fi Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Edgar degas este unul dintre intemeietorii suprarealismului, insa si-a pastrat intotdeauna stilul sau independent numit realist. Astfel, marele artist a lasat in urma lui un numar mare de lucrari originale si multilaterale.

Spre sfarsitul vietii, Degas isi pierde vederea si se axeaza mai mult pe sculptura, arta in care isi putea folosi mai mult pipaitul. Pe langa boala de ochi de care suferea, Degas incepe sa-si piarda si auzul, pentru ca mai apoi, la 27 septembrie 1917 sa se stinga din viata in urma unei grave pneumonii.