Enciclopedia clopotel

Alcatuirea scheletului

Scheletul reprezinta suportul morfologic si functional al muschilor striati scheletici si impreuna constituie sistemul locomotor. La adult, scheletul este constituit din 223 de oase, legate intre ele prin articulatii, grupate dupa regiunile corporale in: scheletul capului, scheletul trunchiului si scheletul membrelor.

a) Scheletul capului este alcatuit din 22 de oase, dintre care opt formeaza craniul cerebral (neurocraniul sau cutia craniana) care adaposteste encefalul, iar 14 formeaza craniul visceral (viscerocraniul sau oasele fetei). Craniul cerebral (neurocraniul sau cutia craniana), cu o capacitate medie de 1.400-1.500 m3,  are forma unui ovoid cu partea posterioara mai voluminoasa si prezinta o baza si o bolta.

Dintre oasele care-1 alcatuiesc, patru sunt mediane si neperechi: frontal, etmoid, sfenoid si occipital, iar patru sunt perechi si asezate lateral: oasele temporale si parietale. Craniul visceral (viscerocraniul, oasele fetei) - este format din 14 oase, dintre care doua  neperechi: vomerul si mandibula, si 12 grupate in perechi: oasele maxilare, palatine, nazale, lacrimale, zigomatice, cornetele nazale inferioare. in afara craniului mai exista un os asezat in grosimea muschilor gatului, osul hioid si de el se prind o parte din muschii limbii.

b) Scheletul trunchiului este format din coloana vertebrala, coastele si sternul. Coloana vertebrala reprezinta scheletul axial situat in plan median posterior al corpului. in alcatuirea ei intra 33-34 de vertebre, care difera ca forma, marime si numar de regiuni:
  • regiunea cervicala este formata din sapte vertebre (primele doua se numesc atlas si axis). Atlasul nu are corp, pe ea se fixeaza, in doua cavitati articulare, cei doi condili occipitali. Axisul prezinta pe fata superioara a corpului o proeminenta numita dinte, care patrunde in partea anterioara a inelului atlasului. in miscarea de rotire a capului, craniul impreuna cu atlasul se rotesc in jurul dintelui axisului;

  • regiunea toracala (dorsala) - formata din 12 vertebre tip. O vertebra tip este formata din corpul vertebrei situat anterior si arcul vertebral, situat posterior, care delimi- teaza orificiul vertebral. Pe arcul vertebral se afla doua proeminente numite apofize: o apofiza spinoasa - situata dorsal - care serveste pentru insertia muschilor, si doua apofize transverse pe care se fixeaza coastele;

  • regiunea lombara formata din cinci vertebre la care apofizele transverse lipsesc;

  • regiunea sacrala este formata din cinci vertebre sudate, formand osul sacrum;

  • regiunea coccigiana este formata din patru-cinci vertebre reduse care formeaza osul coccis.

Coloana vertebrala prezinta in plan antero-posterior (sagital) patru curburi (curburi fiziologice): cervicala, toracala, lombara, sacrala si o usoara curbura laterala la nivelul membrului superior. Coastele - in numar de 12 perechi de arcuri in parte osoase, in parte cartilaginoase, care unesc regiunea toracala a coloanei vertebrale cu sternul. Primele zece perechi de coaste se unesc cu sternul prin intermediul cartilajelor costale.

Dintre acestea primele sapte perechi sunt coastele adevarate, urmatoarele trei perechi sunt coastele false. Ultimele doua perechi nu ajung la stern, reprezentand cartilajele costale, si se numesc flotante (libere). Sternul sau osul pieptului, pe laturile caruia se articuleaza coastele prin intermediul cartilajelor costale, este format din manubriu, corp si apendice xifoid. Regiunea toracala a coloanei vertebrale impreuna cu sternul si coastele alcatuiesc cavitatea toracica ce este separata de abdomen prin diafragma.

c) Scheletul membrelor superioare cuprinde doua parti:
  • centura scapulara - formata din omoplat (scapula) si clavicula;

  • membrul liber care cuprinde scheletul bratului (humerus), scheletul antebratului(radius si ulna), scheletul manii (carpiene, metacarpiene si falange).

d) Scheletul membrelor inferioare este format din doua parti:
  • centura pelviana - formata din osul coxal - care provine din sudarea a trei oase: ilion,ischion si pubis, care impreuna cu osul sacrum si coccisul alcatuiesc bazinul;

  • membrul liber - format din scheletul coapsei (femurul), iar in partea anterioara a genunchiului se gaseste patela (rotula), scheletul gambei (fibula sau peroneul si tibia), scheletul piciorului (tarsiene, metatarsiene, falange).

    Enciclopedie de biologie, Editura ALL