Enciclopedia clopotel

Functii

Functiile prin intermediul carora organismul se pune in relatie sau legatura cu mediul inconjurator se numesc functii de relatie. in cautarea hranei, aerului, pentru diferite activitati, corpul se deplaseaza, se misca. Miscarea se realizeaza cu ajutorul a doua sisteme: sistemul osos si sistemul muscular. Servind si pentru deplasarea organismului, ele alcatuiesc aparatul locomotor.

Pe de alta parte, muschii nu se contracta si nu pun in miscare oasele decat daca primesc ordine pe care le elaboreaza sistemul nervos central, ca urmare a informatiilor primite prin intermediul organelor de simt. Aceste organe sunt excitate de anumiti agenti externi si interni, iar excitatiile sunt transmise pe caile nervoase ale sensibilitatii la creier, unde se transforma in senzatii si de unde, pe caile nervoase motorii, se transmit comenzile la organele efectoare (muschi, glande etc).

Rezulta ca la realizarea functiilor de relatie participa: sistemul osos (scheletul), sistemul muscular, sistemul nervos, organele de simt si glandele endocrine. Sistemul osos indeplineste in organism trei functii principale:

a) Functia mecanica:

  • de sustinere a tesuturilor moi ale organismului;
  • de locomotie, constituind componentele pasive ale sistemului locomotor si sistemul de parghii pe care actioneaza muschii;
  • de protectie a unor organe vitale (creier, inima, plamani etc).


b) Functia metabolica

  • oasele sunt principalul depozit de saruri minerale;
  • la nivelul oaselor se desfasoara continuu procesele de fixare sau mobilizare a substantelor minerale (mineralizare-demineralizare).


c) Functia hematopoietica

  • formarea elementelor figurate ale sangelui din maduva hematogena a osului spongios.
 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL