Enciclopedia clopotel

Frederic Chopin

Frédéric Chopin a fost un compozitor polonez din perioada romantica, ce s-a axat de-a lungul intregii sale cariere pe un singur instrument, pianul. Nascut la 1 martie 1810  in satul ¯elazowa Wola, Chopin a fost fiul unei poloneze si al unui expatriat francez.

Frederic Chopin

Dupa ce intreaga sa familie se muta in Varsovia, micul Chopin incepe sa ia lectii de pian de la sora lui mai mare. La varsta de numai sapte ani compune doua opere muzicale, iar la opt ani are loc prima sa aparitie ca pianist. Intre anii 1816-1822, Chopin studiaza pianul alaturi de profesorul Wojciech ¯ywny, iar cativa ani mai tarziu este indrumat de renumitul pianist Wilhelm Würfel. In 1829 compozitorul se indragosteste de o studenta cantareata, care il face sa aduca pe langa muzica sa si vocea umana. Dupa ce termina Conservatorul de la Varsovia, pleaca la Viena unde debuteaza glorios, reusind sa atraga atentia si sa primeasca atat critici pozitive cat si negative.

La 20 de ani Frédéric Chopin se hotaraste sa plece la Paris. Aici studiaza muzica si devine interpret, profesor si compozitor si isi ia numele de Frédéric-François. De asemenea, la Paris are ocazia sa cunoasca mari oameni ai muzicii din acea perioada, cu care leaga stranse prietenii. Chopin sustine nenumarate concerte, iar muzica lui devine din ce in ce mai apreciata de contemporanii sai (Robert Schumann). Pleaca in diverse turnee alaturi de alti muzicieni si viziteaza orase precum Düsseldorf, Koblenz si Köln.

In 1835 aranjeaza o intalnire cu familia sa in Karlsbad, intalnire ce avea sa fie ultima. Un an mai tarziu se logodeste cu o tanara poloneza de saptesprezece ani pe nume Maria Wodziñska. Mama fetei nu a fost de acord cu logodna, fapt pentru care in scurt timp relatia lor se destrama. In perioada 1837-1847 traieste o tumultoasa poveste de dragoste cu scriitoarea franceza George Sand, insa aceasta se termina cand Sand publica "Lucrezia Floriani", lucrare ce nu il favoriza pe compozitor.

La varsta de 39 de ani, Frédéric Chopin moare in urma unei tuberculoze pulmonare. De-a lungul vietii sale, a reusit sa devina poate cel mai influent compozitor de muzica pentru pian.

(A.M.)