Semnificatia lunii noiembrie

1 noiembrie 2022, 10:29

Semnificatia lunii noiembrie

Am ajuns si in luna noiembrie si asta inseamna ca ne apropiem cu pasi repezi de finalul anului. Ultima luna de toamna calendaristica, noiembrie este o perioada plina de traditii si semnificatii.

Denumita in popor Brumar, pentru ca acum temperaturile scad tot mai mult, iar diminetile natura se imbraca intr-o pojghita alba, inghetata (bruma), luna noiembrie ne ofera ultimul spectacol al naturii inainte de intrarea in adormire. Ultimele frunze din copaci au un colorit fabulos, dar se vor scutura odata cu vantul ce, in mod normal, incepe sa sufle tot mai tare. Daca vantul bate cu putere si daca apare deja promoroaca in noiembrie, inseamna ca iarna va fi una blanda. Daca ploua marunt in aceasta luna, in popor se spune ca vine iarna grea.

Tot in aceasta luna, daca iti plac florile, poti urmari spectacolul coloristic si parfumat al crizantemelor, simbol al prieteniei, compasiunii si al iubirii secrete.

Luna noiembrie este marcata de trei sarbatori importante

Sfantii Arhangheli Mihail si Gavriil (8 noiembrie), Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, sau Ovidenia (21 noiembrie), si Sfantul Apostol Andrei (30 noiembrie) sunt sarbatori religioase cu mare incarcatura la romani. Tot in noiembrie, in prima sambata din luna, romanii ortodocsi celebreaza Mosii de toamna, iar pe 2 noiembrie catolicii marcheaza Ziua Mortilor sau Luminatia. De aceste zile speciale se leaga si numeroase credinte, traditii si obiceiuri.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, capeteniile cetelor de ingeri, sunt considerati protectorii familiei si ai celor ce nu pot avea copii.

De Ovidenie batranii spun ca cerurile se deschid si animalele vorbesc, dar si ca in aceasta noapte se fac farmece si descantece.

Si de sarbatoarea Sfantului Andrei sunt legate multe obiceiuri

In noaptea dinainte de Sfantul Andrei se fac ritualuri pentru protejarea oamenilor, a animalelor si a gospodariilor. La cumpana dintre anotimpuri superstitiile populare spun ca hotarul dintre lumea mortilor si cea a viilor este usor penetrabil, asa ca pot sa apara strigoii.

Oamenii atarna funii cu usturoi deasupra pragurilor, pentru a alunga spiritele puse pe rele, dar si agheasma, leustean, smirna si tamaie. In noaptea de Sfantul Andrei se aduc in casa crengute de visin care si se pune grau la incoltit. Daca crengutele vor inflori, iar graul va creste viguros, inseamna ca anul urmator va fi unul bogat.

Citeste articolele de mai jos despre semnificatii:

Ce semnificatie are Postul Craciunului
Semnificatia lunii decembrie
Semnificatia lunii octombrie
Semnificatia lunii septembrie
Semnificatia lunii august
Semnificatia lunii iunie
Care este semnificatia Pastelui?
Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita
Semnificatia lunii ianuarie, prima luna din an

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Urechile si narile - localizate spre varful capului hipopotamului - se inchid automat cand animalul este sub apa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce numai 10% din creierul uman contine cod executabil? S-a descoperit ca restul sunt comentarii

› vrei mai mult