Luna septembrie - semnificatia primei luni de toamna

2 septembrie 2022, 09:57

Septembrie

Luna septembrie este prima luna de toamna in emisfera nordica si prima luna de primavara la sud de Ecuator. La noi in tara este luna in care incepe scoala si luna in care incepe culegerea roadelor din pomi, dar si semanarea cerealelor pentru culturile din anul urmator.

Luna septembrie este cea in care zilele incep sa se scurteze vizibil. De la inceputul si pana la sfarsitul lui septembrie, soarele rasare cu aproape o ora mai tarziu si apune cu aproape o ora mai devreme (6:38 - 19.53 la inceputul lunii, fata de 7.12 - 18.59 la sfarsitul ei).

Cand are loc echinoctiul de toamna

Tot in luna septembrie are loc echinoctiul de toamna, adica momentul in care soarele trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc. atunci ziua este egala cu noaptea in orice loc de pe Terra. Fenomenul astronomic nu are o data fixa. Echinoctiul de toamna 2022 va avea loc pe 23 septembrie, la ora 04.04, dar in ultimii doi ani s-a produs pe 22 septembrie. Dupa echinoctiul de toamna, ziua scade si mai mult, pana pe 22 decembrie, cand are loc solstitiul de iarna.

In popor se crede ca vremea din ziua echionctiului de toamna o prezice pe cea din anul urmator:

• daca ploua dimineata, se spune ca urmatoarea primavara va fi ploioasa

• daca este soare la amiaza, urmeaza un an bun

• daca ploua toata ziua, se anunta un an ploios

• daca e o zi noroasa, anul urmator va fi secetos

• daca este o vreme mohorata, toamna va fi rea

• daca tuna in aceasta zi, se anunta toamna lunga.

Septembrie se numeste popular Rapciune

Fiecare luna din calendar are si un nume dat din traditia populara romaneasca. Luna septembrie este Rapciune si este cea mai importanta pentru cei care au lucrat pamantul peste an, pentru ca acum isi culeg si isi numara roadele muncii.

In popor se spune ca vara se incheie odata cu sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, sau Sfanta Maria Mica, din data de 8 septembrie. Dupa aceasta data vremea se raceste, pasarile calatoare pleaca spre tarile calde, iar la tara barbatii schimba palaria cu caciula.

In popor se spune ca daca randunelele pleaca inainte de 8 septembrie, iarna va veni devreme in acel an, iar daca infloresc scaietii se anunta o toamna frumoasa. Daca tuna in septembrie, se crede ca va fi zapada multa in februarie si un an manos.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

Luna august - semnificatia ultimei luni de vara
Luna iunie - semnificatia primei luni de vara
Semnificatia lunii noiembrie

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Topirea rapida a ghetarilor in Alaska poate determina literalmente inaltarea pamantului, generand astfel puternice cutremure.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Prima intalnire. El:
- Ce frumoasa esti!...
Ea:
- Nu te cred...
El:
- Macar fii politicoasa si zi o mica minciuna, asa cum am zis si eu!

› vrei mai mult