Semnificatia lunii decembrie

1 decembrie 2022, 12:37

Decembrie

Luna decembrie inseamna Sarbatori de iarna, vacanta, prilej de a petrece timp cu familia. E ultima luna din an, cea in care ne facem deja planuri si ne stabilim obiective pentru ceea ce vine. Daca ne tinem sau nu de ele, e alta discutie. Stim, insa, ca in decembrie suntem parca mai voiosi decat in restul anului. Si e si normal, pentru ca este luna lui Mos Nicolae si Mos Craciun, e luna in care ascultam colinde si ne umplem de stare de bine, in care impodobim bradul si casa cu decoratiuni vesele si colorate.

Ce semnificatii are, insa, luna decembrie, in afara Sarbatorilor de iarna?

In popor, luna decembrie se numeste si Undrea (in Muntenia si Transilvania), dar si Andrea sau Indrea (in Moldova, Oltenia si Banat). Etimologii nu au reusit sa stabileasca exact originea acestor denumiri populare, insa cea mai plauzibila teorie pare cea legata de asocierea cu Sfantul Andrei, Andreiu, Andrea, care ar putea fi asociat cu inceputul iernii. Avem si noi o teorie: Andrea sau Undrea vine de la faptul ca in sezonul rece femeile incepeau sa tricoteze cu andrele ciorapi si haine groase pentru lunile urmatoare.

Daca la 1 decembrie incepe iarna calendaristica, cea astronomica incepe in 22 decembrie, cand are loc Solstitiul de iarna; atunci este ziua cea mai scurta din an si noaptea cea mai lunga.

Sarbatori importante in decembrie

Ultima luna din an este una de sarbatoare la romani. Incepem cu Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 Decembrie, zi libera prin lege si prilej de petreceri.

Urmeaza sarbatori religioase importante, fiecare dintre ele cu semnificatii si obiceiuri transmise din generatie in generatie:

Sfantul Nicolae - 6 decembrie

• Sfanta Filofteia - 7 decembrie

• Sfantul Spiridon - 12 decembrie

Nasterea Domnului - 25 decembrie

• Sfantul Stefan - 27 decembrie

Tot in decembrie, inainte de Craciun, pe data de 20, mai exact, este sarbatoarea populara a Ignatului, adica ziua in care se sacrifica porcii pentru Craciun.

Desi spiritual ne aflam in postul Craciunului, toata luna decembrie este marcata, in general, de spiritul Sarbatorilor de iarna, pe fundal de colinde si zarva cumparaturilor. In decembrie pregatim daruri pentru cei dragi, dar si pentru cei mai putin norocosi, impodobim bradul si admiram traditiile si obiceiurile legate de toate aceste momente pe care le traim o data in an.

Citeste articolele de mai jos despre semnificatii:

Ce semnificatie are Postul Craciunului
Semnificatia lunii noiembrie
Semnificatia lunii octombrie
Semnificatia lunii septembrie
Semnificatia lunii august
Semnificatia lunii iunie
Care este semnificatia Pastelui?
Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita
Semnificatia lunii ianuarie, prima luna din an

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceeasi atitudine!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Modul corect de a scrie numele supereroului este de fapt Spider-Man, creatorii sai i-au pus cratima pentru a evita confuzia cu Superman.

› vrei mai mult

Bancul zilei

ce este pentru un canibal un om gras transpirat??
-un hot dog picant

› vrei mai mult