Semnificatia lunii octombrie. Locul de pe Glob in care este primavara in octombrie

30 septembrie 2022, 13:04

Semnificatia lunii octombrie

Luna octombrie este a doua luna de toamna, cea in care copacii incep sa se imbrace in „haine” din ce in ce mai colorate, inainte ca frunzele lor sa cada si sa se astearna pe sol, pentru a-i tine de cald pana la primavara. Dar stii ca, in timp ce noi ne pregatim tot mai mult de venirea sezonului rece, in alte locuri de pe Glob e primavara? Se intampla in emisfera sudica (
cuprinde continentele Australia si Antarctida, partea sudica a Africii si partile sudica si centrala a Americii de Sudoceanul Antarctic si partea sudica a oceanelor AtlanticPacific si Indian.), unde natura incepe sa renasca dupa sezonul de iarna.

La noi, la nord de Ecuator, este, in schimb, din ce in ce mai toamna!

De unde vine numele de „octombrie” si de ce i se spune si Brumarel

In calendarul pe care il cunoastem cu totii, luna octombrie este a zecea din an. Numele sau vine, insa, de la latinescul octo (opt), intrucat in vechiul calendar roman octombrie era doar luna a opta (din zece, in cate era impartit anul inaintea erei noastre).

In traditia populara romaneasca, octombrie este numita si Brumarel. Un nume de alint care, insa, anunta racirea vremii si caderea brumei. Noptile in aceasta luna sunt din ce in ce mai lungi si parca si noi incepem sa fim tot mai somnorosi. Motivul este acela ca, odata cu venirea vremii, corpul incepe sa stocheze energie pe care sa o foloseasca pentru a se incalzi.

In popor se mai spune ca daca ploua mult in octombrie si cade multa bruma, luna ianuarie va fi una mai blanda. Daca, in schimb, avem vreme buna, toamna va fi una lunga, iar primele zapezi vor intarzia sa apara.

In octombrie se strang recoltele tarzii, printre ele dovlecii din care se vor face toata iarna placinte aromate cu multa vanilie si scortisoara sau pe care ii vom coace pentru a ne indulci in serile reci. Poate tocmai de aceea dovleacul este si un simbol al sarbatorii de Halloween, acestia fiind scobiti si sculptati pentru a fi transformati in felinare de catre cei care tin aceasta sarbatoare, pe 31 octombrie, si carora le place sa faca decoratiuni specifice.

Octombrie este pentru elevi o luna buna: vor avea vacanta de pe 22 pana pe 30, iar pe 5 octombrie au o zi libera pentru ca se sarbatoreste Ziua Educatiei!

Citeste si articolele de mai jos despre sarbatori si semnificatii:

Sarbatori amuzante si importante in luna octombrie
Luna septembrie - semnificatia primei luni de toamna
Sarbatori amuzante si importante in luna septembrie
Sarbatori amuzante sau importante in luna august
Sarbatori amuzante in iulie. Incepem luna cu Ziua-internationala a bancurilor
Sarbatori amuzante in luna iunie. In luna copiilor gogosile au o zi speciala numai a lor
Sarbatori amuzante in luna-mai. Cand avem Ziua fara pantaloni si Ziua memoriala a ciorapilor pierduti
1 Aprilie e Ziua Pacalelilor. Ce alte-sarbatori amuzante mai avem luna aceasta
Zile internationale amuzante in luna martie
Zile internationale amuzante in luna februarie
Luna august - semnificatia ultimei luni de vara
Semnificatia lunii noiembrie

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In urma exploziilor solare sunt expulzate in spatiu particule puternic incarcate energetic. Cand acestea intersecteaza orbita Pamantului si interactioneaza cu gazele atmosferice se formeaza aurorele Boreale sau Australe.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Alexandra,tu ai vazut vreodata un cerb?
-Da,la televizor.
-Eu te-am intrebat daca l-ai vazut in natura.
-Nu, tatal meu nu m-a lasat sa scot televisorul afara.

› vrei mai mult