Semnificatia lunii ianuarie, prima luna din an

4 ianuarie 2023, 12:17

Semnificatia lunii ianuarie, prima luna din an

Luna ianuarie este cea in care incepem un nou an, in care ne stabilim prioritati pentru urmatoarele 12 luni, ne facem planuri si ne promitem ca ne vom tine de ele. Este luna inceputurilor si si-a primit numele dupa Ianus sau Ianuarius, zeul roman al portilor, inceputurilor si sfarsiturilor. Acesta este infatisat ca o entitate cu doua fete care privesc in directii opuse, spre trecut si spre viitor.

In popor, ianuarie se numeste Gerar, pentru ca de obicei in aceasta luna venea geruri crunte, renumit fiind „gerul Bobotezei”. Numai ca in ultimii ani gerul s-a cam lasat asteptat, ceea ce nu este deloc pe placul celor care iubesc iarna sau care ii recunosc importanta in natura.

Tot in popor se spune ca ianuarie prezice cum va fi vremea in perioada urmatoare: daca nu e ger, va fi frumos si in martie si aprilie, dar daca e frig, in februarie ar urma sa ninga.

In luna ianuarie, la sate se face calendarul cepei, care, potrivit traditiei populare, prezice care luni din an vor fi ploioase si care nu. Traditie veche de sute de ani, calendarul cepei se face alegand 12 foi de ceapa, fiecare corespunzand uneia dintre lunile anului. In acestea se presara sare in cantitati egale. Foile in care sarea se va topi si se va strange mai multa apa anunta luni cu ploi mai multe; cele in care sarea ramane la locul ei, intreaga, vor fi luni fara prea multe precipitatii, chiar secetoase.

Traditii si superstitii in luna ianuarie

Obiceiurile si traditiile din prima luna a anului sunt strans legate de sarbatorile religioase.

Daca in Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, dimineata este promoroaca pe pomi, se anunta un an rodnic, cu fructe multe si gustoase. De asemenea, daca picura de la streasina casei, se anunta o vara ploioasa.

Cand preotul vine cu Botezul prin casele credinciosilor, fetele obisnuiesc sa ia o crenguta de busuioc sfintit, pe care o pun noaptea sub perna pentru a-si visa ursitul.

Cine stranuta in ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul, iar fetele care aluneca pe gheata se spune ca se vor casatori in anul urmator.

In ziua de Boboteaza exista obiceiul ca o cruce sa fie aruncata in apa de un preot, iar multi barbati se intrec sa o scoata. Cel care va ajunge primul la cruce, va avea parte numai de bine, iar toti cei care sar in apa de Boboteaza vor fi feriti de boli.

Din batrani se spune ca daca in ziua de Boboteaza vremea este frumoasa, va fi un an bogat in paine si peste.

Citeste alte articole cu semnificatii:

Semnificatia lunii decembrie
Ce semnificatie are Postul Craciunului
Semnificatia lunii noiembrie
Semnificatia lunii octombrie
Semnificatia lunii septembrie
Semnificatia lunii august
Semnificatia lunii iunie
Care este semnificatia Pastelui?
Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pamantenii in anii 2000 consumau intr-o secunda: 10 tone de grau; 9,5 tone de cartofi; 1 tona de citrice; 2 tone de zahar; 20 hl de bere; 40 kg de ceai.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De 1 martie, sotia, catre sot :
- Bine draga, nu-mi si mie un martisor? la care sotul
riposteaza :
- Da ce, ala de anul trecut ti-a ramas mic?

› vrei mai mult