Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Esti foarte concentrat/a pe activitatile tale si uiti sa mai interactionezi cu familia. Un pic de comunicare nu strica cu fratele, sora, tata sau mama.

› vrei zodia ta

Bancul zilei

bulisor:tata,tie ti s-a indeplinit vreo dorinta cand erai mic?
tata:da.toti oameni ma trageau de par si visam sa fiu chel.

› vrei mai mult

Cultura generala

Limba balenei albastre este de marimea unui elefant, balena in sine cantarind cat 30 de elefanti.

› vrei mai mult

Luna iunie - semnificatia primei luni de vara

21 iunie 2022, 10:03

Luna iunie - semnificatia primei luni de vara

Luna iunie este a sasea luna a anului calendaristic si prima luna de vara. Pentru multi, iunie inseamna inceputul vacantei, pentru altii este Ciresar, luna care aduce ciresele cele dulci, zemoase si parfumate. Dar care este semnificatia acestei luni?

Semnificatia lunii iunie. De unde vine numele „iunie”

Luna iunie si-a primit numele dupa cuvantul junius, din limba latina, si o onoreaza pe zeita Junona sau Iuno, care este echivalentul roman al zeitei Hera, sotia lui Zeus.

Junona este un simbol al vitalitatii si fertilitatii, dar si protectoarea casatoriilor. In toate reprezentarile artistice, Junona apare tinand in mana un sceptru si o rodie, simbol al fertilitatii, iar romanii i-au inchinat mai multe sarbatori. De asemenea, chipul acestei zeite este batut pe multe monede romane, ea fiind considerata si protectoare a bogatiilor. De ea se leaga si un celebru episod din mitologia Romei, cel in care gastele din Capitoliu au dat alarma instiintand-o de atacul galilor.

O semnificatie mai pamanteana a lunii iunie ar fi aceea ca vine de la numele lui Lucius Junius Brutus, fondatorul Republicii Romane si unul dintre primii consuli ai Romei.

Semnificatia lunii iunie. Traditii si sarbatori in luna iunie

Luna lui Ciresar este prima luna de vara calendaristica si este marcata de mai multe ceremonialuri, legate in special de muncile agricole.

Luna iunie este considerata una dintre cele mai fertile luni, timpul fiind bun, iar soarele stralucind pe cer.

In general, in luna iunie se sarbatoresc Rusaliile, celebrate la 50 de zile dupa Paste. Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh, una dintre cele mai importante sarbatori crestine, este considerata a fi ziua intemeierii Bisericii, iar numele de Rusalii vine de la sarbatoarea romana Rosalia, dedicata mortilor.

O alta mare sarbatoare in luna iunie este, pe data de 24, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, denumita popular si Sanziene sau Dragaica. Sanzienele ar fi zane cu o imensa putere de seductie, dar care nu fac rau decat daca sunt vazute de muritori cand danseaza noaptea prin poieni si la rascruci de drumuri.

Finalul lunii aduce si el o mare sarbatoare crestina: Sfintii apostoli Petru si Pavel. De Sânpetru de vara se marcheaza mijlocul verii agrare, iar oamenii dau de pomana vase cu mancare sfintita si ulcele cu apa proaspata.

Semnificatia lunii iunie. Luna Solstitiului de vara

Luna iunie aduce in fiecare an si Solstitiul de vara, pe data de 20. Atunci incepe, de fapt, vara astronomica, iar de acest moment sunt legate o multime de ritualuri; acum se celebreaza Soarele, se protejeaza culturile, se spala oamenii cu roua sau se imbaiaza in rauri si lacuri.

Interesant este ca, daca la noi, in emisfera nordica, in iunie celebram Solstitiul de vara, in emisfera sudica au Solstitiul de iarna, anotimpurile fiind inversate la nord si la sud de Ecuator.

26 iunie, o mare sarbatoare a romanilor

Sarbatorile nu sunt doar de natura religioasa, ci si administrativa, sa zicem. 26 iunie este o zi foarte importanta pentru romani, care celebreaza Ziua Drapelului.

Parcurge testul 1 iunie sau citeste si articolele de mai jos:

Mesaje si felicitari de 1 Iunie
5 locuri de vizitat impreuna cu parintii de 1 Iunie
1 Iunie Ziua Copiilor Semnificatie Istoric Traditie

Sarbatori amuzante in luna iunie. In luna copiilor gogosile au o zi speciala numai a lor

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel