Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita

8 noiembrie 2022, 10:22

Cutia Pandorei

Ai auzit vorbindu-se uneori despre Cutia Pandorei. Stii ca este o cutie care nu trebuie deschisa. Dar unde si ce este ea mai exact?

Semnificatia Cutiei Pandorei este una ce vine dintr-o legenda antica greceasca. Ea nu este o cutie propriu zisa, ci un concept, un simbol.

Cutia Pandorei se refera de obicei la un subiect tabu, care starneste curiozitate, desi nu ar trebui. A deschide Cutia Pandorei inseamna a atinge un subiect sensibil, controversat, care poate naste discutii sau care poate genera conflicte. Cutia Pandorei este similar proverbialului gunoi bagat sub pres: adica a nu vorbi despre lucruri incomode, pentru a evita consecinte neplacute si reactii negative.

Care este legenda Cutiei Pandorei

Conceptul de Cutia Pandorei vine dintr-o veche legenda greceasca.

Pandora ar fi fost prima femeie de pe Pamant, creata de zei pentru a-l pedepsi pe Prometeu pentru ca furase focul de pe Olimp. Echivalentul Evei din Biblie, Pandora a fost plamadita din lut si inzestrata de zei cu multe talente si insusiri: frumusetea a primit-o de la Afrodita, intelepciunea de la Atena, talentul muzical de la Apollo si puterea de convingere de la Hermes.

Pandora s-a casatorit cu Epimeteu, fratele lui Prometeu, desi ii fusese promisa de Zeus acestuia din urma. Ca dar de nunta, Pandora primise si o cutie in care se aflau, de fapt, toate relele, ca "plata" pentru ca Prometeu il jignise pe Zeus furand focul de pe Olimp pentru a-l duce oamenilor. Ura, lacomia, gelozia, cruzimea, tristetea, aroganța, lenea, suferinta, moartea si alte nenorociri au fost indesate in cutie, dar pe fundul ei a fost ascunsa bine si speranta.

Prometeu a refuzat farmecele Pandorei si i-a sfatuit si pe ceilalti barbati sa faca la fel. Epimeteu, fratele lui, i-a nesocotit, insa, sfatul si a luat-o de sotie pe Pandora. Cand a deschis cutia Pandorei, convins ca Zeus i-a trimis daruri pretioase, toate relele s-au revarsat pe Pamant, in timp ce speranta a ramas pe fund, atunci cand Epimeteu a inchis repede capacul.

Cutia Pandorei

Cutia Pandorei a ramas astfel un simbol al relelor ascunse, si tot de atunci dateaza si vorba ca „speranta moare ultima”. Curiozitatea care l-a impins pe Epimeteu sa deschida Cutia Pandorei a ramas si ea proverbiala, mai ales prin faptul ca prea multa curiozitate strica si poate avea consecinte nebanuite.

Citeste si articolele de mai jos:

Care este semnificatia Pastelui?
Semnificatie, traditii si obiceiuri pentru Duminica Floriilor

Ziua Mamei. Ce semnificatie are ziua de 8 Martie
Semnificatia zilei de 8 Martie, traditii si obiceiuri la noi si in lume

1 Iunie - Ziua Copiilor - Semnificatie, Istoric, Traditie
Semnificatia lunii noiembrie
Semnificatia lunii octombrie
Semnificatia Marii Uniri pentru generatiile urmatoare

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cele mai multe dintre piramide au fost construite ca morminte pentru faraoni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Care este culmea petitului?
- Sa ceri mana fetei si sa primesti piciorul tatalui.

› vrei mai mult