Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

2 noiembrie

- 1659 -

Se incheie domnia lui Gheorghe Ghica in Tara Moldovei

La 2 noiembrie 1659 se incheie domnia lui Gheorghe Ghica in Tara Moldovei. In noiembrie 1659, este numit in domnia Moldovei, Stefanita Lupu, in timp ce Ghica trece in Muntenia. Aici, din ordin turcesc, muta capitala la Bucuresti, daramand resedinta din Targoviste.

- 1886 -

Carl Benz primeste brevetul de automobile

La 2 noiembrie 1886 Oficiul Imperial de Brevete din Germania i-a acordat lui Carl Benz brevetul de automobile. Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen, construit in 1885. Motorul, care avea instalatie de racire cu apa, era conectat la roti prin curele si lanturi de bicicleta. In 1888, sotia lui, Bertha, a folosit masina intr-o calatorie de 100 km pentru a-si vizita rudele.

- 1919 -

In Romania au loc pentru prima oara alegeri parlamentare

La 2 noiembrie 1919 incep alegerile parlamentare pentru Adunarea Deputatilor (2-4 noiembrie) si pentru Senat (7-9 noiembrie) pe baza votului universal la care, pentru prima oara, cetatenii din toate provinciile romanesti aleg un singur Parlament al Romaniei. in iulie 1917, Constitutia Romaniei a fost modificata, introducindu-se votul universal, egal, direct, secret si obligatoriu pentru toti cetatenii (barbati) de la 21 de ani in sus. Cetatenii primeau certificat de alegator; cei care nu-si exercitau "fara temei legitim" dreptul de vot erau amendati cu sume variind intre 20 si 50 de lei.

- 1929 -

Se introduce la Bucuresti, peste tot, tramvaiul electric

La 2 noiembrie 1929 se introduce la Bucuresti tramvaiul electric, renuntindu-se definitiv astfel la cel cu tractiune animala.

tramvai