Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un evreu tinar, de 20 de ani, se duce sa se roage la Zidul Plingerii:
- Da Doamne sa cistig la Loz in Plic!
Mai inainteaza evreul nostru in virsta, isi face familie, copii, timp in care se tot ruga:
- Da Doamne sa cistig la Loz in Plic!
Imbatrineste evreul, i se albesc sprincenele, parul, ii tremura genunchii. El mergea in fiecare zi la Zidul Plingerii si se ruga:
- Da Doamne sa cistig la Loz in Plic!
In acest moment cerul se intuneca, apar fulgere pe cer, nori grosi si o voce tunatoare ii spune:
- Itic, da-mi o sansa: JOACA!

› vrei mai mult

Cultura generala

Broccoli, in limbaj popular, este numit "Sparanghelul omului sarac".

› vrei mai mult

Luna august - semnificatia ultimei luni de vara

4 august 2022, 12:00

Luna august - semnificatia ultimei luni de vara

Luna august este denumita in popor si Gustar, este marcata de multe sarbatori religioase importante si este ultima luna de vara calendaristica. Pentru copii este pur si simplu ultima luna de vacanta, dar daca vrei sa stii ce semnificatie are, iti spunem in continuare.

De unde vine numele de Gustar?

Te duci, evident, cu gandul la „gust” si „a gusta”. Si bine faci! In august se coc si se mananca o multime de fructe si legume din an; vorbim despre cele lasate sa se dezvolte natural, fara a fi „grabite” prin diferite artificii care le fac nesanatoase. Acum se recolteaza caisele, piersicile, unele soiuri de pere si mere, prunele si pepenii. In vita de vie apar deja primii struguri copti, dar ei vor avea gustul bun abia in septembrie, iar fructele de padure si unele soiuri de nuci pot fi si ele recoltate. Rosiile si vinetele, ardeii si castravetii, bamele - toate acestea sunt tot fructe, desi multi le incadreaza la legume - si se coc si ele si au cel mai bun gust in luna august. Putem spune, prin urmare, ca luna lui Gustar este cea mai rodnica din an!

Traditii si superstitii in luna august

Pentru ca avem multe sarbatori religioase importante, de multe zile din august se leaga traditii si superstitii.

Prima jumatate a lunii, pana pe 15 august, cand este Sfanta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, este o perioada de post. Despre acest post se spune ca este rupt din Postul Pastelui, care odinioara dura 7 saptamani. De aceasta perioada se leaga mai multe superstitii:

• pe 1 august se stropesc gradinile si livezile cu agheasma, se sfinteste graul la biserica pentru rod bun si lanuri protejate in anul urmator; apicultorii aduna miere, despre care se spune ca, daca este colectata in aceasta zi, capata puteri vindecatoare.

• pe 6 august este Probejenia, ziua in care se aduna si se pun la uscat plante si fructe de leac, in care oamenii inceteaza sa se mai scalde in rauri si in care fructele capata deja dulceata si savoare.

• pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, se merge la biserica cu fructe si mancare pentru a fi slujite si impartite ca pomana pentru cei decedati; daca in aceasta zi infloresc trandafirii, se anunta o toamna lunga. Dupa aceasta data incep semanaturile de toamna si incep sa coboare turmele de oi de la munte, iar barbatii schimba palaria cu caciula.

• pe 29 august, cand este Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, nu se mananca fructe rotunde si nu se taie nimic cu cutitul; nu se mananca nici struguri si nu se bea vin.

Dincolo de aceste semnificatii, luna august ramane, mai ales pentru copii, ultima luna de vacanta, asa ca ai grija sa te bucuri de ea din plin!

Citeste si articolele de mai jos:

Sarbatori amuzante sau importante in luna august
Luna iunie, semnificatia primei luni de vara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel