Luna februarie - semnificatia ultimei luni de iarna

1 februarie 2023, 14:52

Februarie

Luna februarie este a doua din an si ultima luna calendaristica de iarna. Numita „Faurar” in popor, este cea mai scurta luna din an, avand 28 de zile (sau 29 in anii bisecti), si este plina de semnificatii. Avem in februarie sarbatori pline de semnificatii, iar cele mai importante sunt cele care i-au adus numele de „luna iubirii” - Valentine's Day sau Ziua Indragostitilor si Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii.

De unde vine numele de „Faurar”

Denumirea populara a lunii februarie are legatura cu traditiile agricole. Batranii au numit „Faurar” aceasta luna pentru ca acum mesterii fierari obisnuiau sa faureasca uneltele agricole pentru muncile ce incep odata cu venirea primaverii. In aceasta luna faurarii pregateau sau faceau cutitele de plug ce aveau sa fie folosite la primele lucrari agricole, dar si alte unelte din fier folosite la muncile campului.

Luna februarie este cea in care iarna incepe sa se „topeasca” incet-incet. Pe masura ce primavara se apropie, oamenii de la sate se pregateau tot mai intens pentru noul sezon agricol.

Despre luna februarie se spune, totusi, ca este si cea mai nemiloasa luna a iernii, cu variatii mari de temperatura de la o zi la alta si de la zi la noapte. In popor se spune ca luna aceasta este atat de capricioasa tocmai pentru ca este luna cu cele mai putine zile din calendar.

Traditii si superstitii legate de luna februarie

De a doua luna a anului se leaga multe traditii si superstiti tocmai pentru ca acum se ingana iarna cu primavara.

Se spune ca daca nu exista inghet in februarie, in decursul anului culturile vor fi afectate de mana.

Daca in aceasta luna apa curgatoare este calda, se spune din batrani ca urmeaza geruri napraznice.

Cine se bucura ca nu mai ninge in februarie si ca nu este viscol ar trebui sa stie ca ca in batrani se spune ca atunci va ninge de Paste.

Daca in februarie se aud tunete, vara va veni cu furtuni puternice si grindina.

Luna Sfantului Valentin si a Dragobetelui

In luna februarie avem doua saptamani ale iubirii: 14 februarie - Sfantul Valentin/Ziua Indragostitilor si 24 februarie - Dragobetele.

Valentine's Day este o sarbatoare „importata” din occident, acolo unde se obisnuieste ca in fiecare an oamenii sa sarbatoreasca dragostea si totul este impodobit cu simboluri ale iubirii. Ziua Indragostitilor a devenit, deja, o traditie si la noi, o zi speciala pentru cupluri.

De Dragobete sarbatorim romaneste dragostea si de aceasta zi se leaga o multime de obiceiuri si traditii. Unii sunt de parere ca aceasta ar trebui sa fie singura sarbatoare a iubirii din Romania, insa in definitiv cu cat mai multe ocazii de a-ti arata dragostea, cu atat mai bine.

Citeste alte articole cu semnificatii:

Semnificatia lunii ianuarie, prima luna din an
Semnificatia lunii decembrie
Ce semnificatie are Postul Craciunului
Semnificatia lunii noiembrie
Semnificatia lunii octombrie
Semnificatia lunii septembrie
Semnificatia lunii august
Semnificatia lunii iunie
Care este semnificatia Pastelui?
Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Limba engleza contine, conform dictionarului Oxford, peste 600.000 de cuvinte.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intr-o zi in timp ce popa se ruga vine un satean si ii spune sa plece din sat pentru ca va venii un uragan. Popa ii spune ca nu pleaca pentru ca D-zeu il va ajuta. A doua zi vine o barca sa il salveze pe popa , dar acesta nu vrea zicand ca D-zeu il va ajuta. A treia zi vine un vapor sa-l ajute, dar refuza si de aceasta data si moare.
Apoi ii spune lu D-zeu:
-De ce nu m-ai ajutat doamne?
- Pai nu ti-am trimis ma de 3 ori ajutor?

› vrei mai mult