Cum sa negociez cu parintii pentru a obtine anumite avantaje?

16 septembrie 2022, 11:55

Cum sa negociez cu parintii pentru a obtine anumite avantaje?

Relatia cu parintii nu este usor de gestionat uneori, iar atunci trebuie sa ai adevarate abilitati de negociator pentru a putea spera sa obtii ceea ce iti doresti. Vrei sa mergi la un spectacol cu prietenii? Vrei sa impingi mai tarziu ora de intrat in casa sau de culcare? Vrei sa ramai peste noapte la un prieten sau o prietena? Pentru toate acestea si multe altele trebuie sa stii cum sa pui problema. Deci cum sa negociezi cu parintii pentru a obtine avantaje?

E normal ca ai tai sa nu iti puna totul pe tava si sa nu fie de acord cu absolut tot ce iti doresti. Altfel nu ar fi parinti, nu? In plus, nici nu poti obtine totul foarte usor, pentru ca atunci nu ai invata niciodata cum sa iti sustii punctul de vedere, cum sa argumentezi si cum sa negociezi cu parintii.

Ce trebuie sa stii despre arta negocierii cu parintii

Pentru a-i convinge pe ai tai sa te lase sa faci ceva ce ti doresti trebuie sa iti construiesti bine „cazul” si sa te duci in fata lor bine pregatit. Tonul discutiei trebuie sa ramana calm, politicos, trebuie sa fii dispus/a sa asculti ce au de spus si a pastrezi o atitudine relaxata.

Orice negociere inseamna sa si oferi, nu doar sa pretinzi, asa ca pregateste-te sa pui anumite lucruri pe masa. De exemplu, daca vrei sa petreci noaptea acasa la prietenul cel mai bun sau la prietena cea mai buna, e bine sa oferi ceva la schimb, cum ar fi sa promiti ca iti vei face toate temele pentru luni inca de vineri, ca weekendul sa fie complet liber.

Deschide discutiile importante pentru tine din timp, nu pe ultima suta de metri. Spune-le de luni daca vrei sa mergi cu prietenii la film sambata, pentru a le oferi timp de gandire. Chiar daca te vor refuza in prima faza, sunt sanse sa ii faci sa se razgandeasca in zilele urmatoare. Daca, in schimb, ii pui in fata faptului implinit, te poti trezi ca aveau deja alte planuri pentru intreaga familie sau ca nu au suficienti bani sau ca pur si simplu nu sunt de acord sau ca ii deranjeaza ca nu i-ai anuntat din vreme.

Cum te pregatesti pentru negocierea cu parintii

Ofera-le toate informatiile importante despre locul in care vrei sa mergi, despre cartea sau jocul pe care ai vrea sa ti-l cumpere, despre prietenii cu care vrei sa petreci mai mult timp.

Fii gata sa raspunzi la intrebarile lor, pentru ca e posibil sa iti ceara mai multe detalii si nu ai vrea sa ridici din umeri a nestiinta.

Arata-le ca stii ca un anumit avantaj vine si cu responsabilitati. Daca vrei, de exemplu, un animal de companie, documenteaza-te despre ce inseamna asta. Un catel sau o pisica nu are nevoie doar de joaca si iubire, ci si de hrana, controale la veterinar, vaccinuri, curatenie si igiena. Gandeste-te si la responsabilitatile pe care va trebui sa ti le asumi, si la costurile pe care le poate presupune un animal de casa.

Fa-ti o lista cu argumentele care merita subliniate si pregateste si una cu contraargumente. Sigur ca nu vrei sa te contrazici, dar vrei sa fii pregatit/a sa le raspunzi parintilor daca ti le ofera. De exemplu, un animal de companie presupune sa ajuti mai des la curatenie pentru ca lasa par, dar va va ajuta pe toti sa fiti mai uniti, sa petreceti mai mult timp impreuna cand il duceti in parc sau cand va jucati cu el in casa.

Arata-le ca, pentru a obtine ceea ce iti doresti, esti gata sa iti asumi responabilitati. Fa-ti curat in camera, achita-te de sarcinile pe care le ai in casa (dus gunoiul, sters praful etc), fa-ti temele cu constiinciozitate, astfel incat orice ar pune ai tai „pe masa” pentru a deturna discutia, tu sa poti spune „am facut asta deja”.

Secretul in negociere este sa fii convingator

Alege cu atentie momentul in care deschizi o discutie. Ai tai nu trebuie sa fie nici prea obositi, nici prea stresati, nici nervosi.

Pastreaza un ton calm cand discuti cu ei, pentru ca alintatul si santajul nu vor functiona. Prezinta-ti argumentele cu calm, ca si cum stii foarte bine despre ce vorbesti; va fi o dovada de maturitate care te va ajuta sa obtii bile albe.

Nu pretinde un raspuns pe loc, pentru ca s-ar putea sa nu fie in avantajul tau. Spune-le ca ii rogi sa se gandeasca la ce ai cerut, iar intre timp asigura-te ca pregatesti terenul pentru un raspuns favorabil. Continua sa faci totul ca la carte, pentru ca ei sa nu aiba niciun motiv sa te refuze. Asta este, in general, o strategie pe termen lung. Daca esti mereu disciplinat/a si dai dovada de constiinciozitate, nu va trebui sa faci eforturi suplimentare atunci cand vrei sa obtii ceva de la ai tai.

Daca nu obtii ceea ce ai dorit, intreaba-i de ce au decis astfel. Chiar daca nu vei reusi sa ii faci sa se razgandeasca, oricat ai incerca, iti va fi de folos pe viitor, la alte negocieri. Accepta un refuz cu calm (chiar daca e greu) si nu lasa sa se vada ca esti suparat. Invata-ti lectia, iar data viitoare vei fi mai bine pregatit/a!

Citeste si articolele de mai jos:

Cum imi conving parintii sa ma lase sa petrec mai mult timp cu prietenii?
Cum pot sa mi conving parintii sa ma lase sa-mi cumpar ce haine vreau?
Cum imi conving parintii ca stiu cum sa ma imbrac?
Cum imi conving parintii sa imi cumpere ghiozdanul pe care il doresc?
Cum sa imi conving parintii sa-mi cumpere o bicicleta?

Cum imi conving parintii sa mergem in vacanta unde imi doresc?
Cum imi conving parintii sa adoptam un animal?
Cum sa ii conving pe parinti sa ma lase in excursie cu colegii mei?
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara?
Cum sa-i convingeti pe parinti sa va lase sa pastrati un caine sau o pisica
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceeasi atitudine!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Membrii Academiei Televiziunii, Artelor si Stiintei (ATAS) au respins 47 de modele pana au ales forma statuetei Emmy in 1948.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula lipseste 3 zile de la scoala.
Invatatoarea il intreaba:
-Bula dc ai lipsit prima zi de la scoala?
-A murit mama pt ca ia cazut o caramida in cap si a trebuit sa o inmormntam
-Dar a doua zi?
-Ia cazut la tata o caramida in cap si a trebuit sa il inmormntam
-Dar a treia zi?
-ia cazut la bunica o caramida in cap si a trebuit sa o inmormntam
-Si tu unde erai,Bula?
-Pe acoperis aruncam caramizi.

› vrei mai mult