Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

6 octombrie

- 1408 -

Atestarea documentara a municipiului Iasi

La 6 octombrie 1408 are loc atestarea documentara a municipiului Iasi intr-un document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, un privilegiu comercial acordat la 6 octombrie 1408. in 1564, domnitorul Alexandru Lapusneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava. Intre 1565 si 1859, orasul a fost capitala Moldovei, apoi, intre 1859 si 1862, atat Iasi cat si Bucuresti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei. In 1862, cand uniunea celor doua principate a devenit deplina sub numele de Romania, capitala tarii a fost stabilita la Bucuresti.

- 1437 -

Conventul de la Cluj-Manastur

La 6 octombrie 1437 "Conventul de la Cluj-Manastur" adevereste o intelegere intre rasculati si nobili, in cursul Rascoalei de la Bobalna. Rascoala de la Bobalna din 1437-1438 a fost cea mai importanta rascoala din Regatul Ungariei inainte de Razboiul taranesc condus de Gheorghe Doja. Rascoala a inceput atunci cand Gheorghe Lepes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala, care nu mai fusese stransa din 1434, intr-o singura transa.

- 1933 -

A fost infiintat primul spital de urgenta din Romania

La 6 octombrie 1933 a fost infiintat Spitalul de Urgenta din Bucuresti, actualul Spital de Urgenta Floreasca. Spitalul este infiintat la initiativa profesorului Nicolae Minovici si a lui Constantin Deculescu, secretarul general al Ministerului Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, in 1934, din dorinta de a avea un spital pregatit sa preia la orice ora pacientii adusi de Societatea de Salvare, titulatura sub care functiona in acea vreme serviciul de ambulanta al Bucurestiului.