Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

1 aprilie

- 1582 -

Ziua pacalelilor

Obiceiul pacalelilor de 1 aprilie a aparut in vestul Europei, pe la jumatatea secolului al XVI-lea. In vechiul calendar iulian, Anul Nou se sarbatorea la 1 aprilie, dar in 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea sa-i poarte numele - calendarul gregorian, sarbatoarea Anului Nou mutandu-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme in a se obisnui cu noua data a acestei sarbatori si au continuat sa-si trimita felicitari si sa-si faca urari tot pe 1 aprilie. Cei care continuau sa sarbatoreasca Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti "nebuni de aprilie", de unde si denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua pacalelilor. Cu timpul, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

- 1778 -

A fost creat simbolul dolarului american ($)

La 1 aprilie 1778 a fost creat simbolul dolarului american ($), de catre designerul Oliver Pollock (New Orleans).

- 1859 -

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza recunoscuta de marile puteri

Cuza

La 1 aprilie 1859 dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Tarii Romanesti si Moldovei, a fost recunoscuta de Franta, Marea Britanie, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei, in cadrul Conferintei reprezentanrtilor puterilor garante de la Paris. Descopera mai multe informatii despre Alexandru Ioan Cuza in sectiunea Enciclopedia sau verifica-ti cunostintele despre Alexandru Ioan Cuza in sectiunea Teste de pe site-ul clopotel.ro

- 1891 -

Ia fiinta Wm. Wrigley Jr. Company, celebra companie producatoare de guma de mestecat

La 1 aprilie 1891 William Wrigley infiinteaza compania producatoare de guma de mestecat care-i poarta numele (Wm. Wrigley Jr. Company).

- 1941 -

Masacrul de la Fantana Alba

La 1 aprilie 1941 are loc masacrul de la Fantana Alba, unde trupele sovietice ucid intre 2000 si 4000 de romani care au incercat sa treaca granita din URSS in Romania.

- 1959 -

Se naste Helmuth Duckadam

La 1 aprilie 1959 se naste Helmuth Duckadam, portarul roman care a aparat toate penaltyurile din finala Cupei Campionilor Europeni. Steaua Bucuresti a castigat Cupa Campionilor Europeni cu scorul de 2-0 in fata echipei FC Barcelona dupa ce Helmuth Duckadam a reusit sa apere patru lovituri de departajare, mai tarziu el a fost numit "Eroul de la Sevilia". Acest trofeu este singura Cupa a Campionilor castigata de Steaua si singura castigata de o echipa romaneasca. Pentru Steaua au marcat Lacatus si Balint.

- 1976 -

Ia fiinta Apple Computers

La 1 aprilie 1976 ia fiinta Apple Computers in Silicon Valley prin fondatorii sai Steve Jobs si Steve Wozniak care va lansa in anii '80 computerul personal Macintosh.