Ce stii despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859?

20 ianuarie 2017, 13:16

Mica Unire

"Mica Unire" a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859 in momentul cand Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Tarii Romanesti (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia).

Dupa razboi, in 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc si principatele Moldovei si Tarii Romanesti.

De exemplu, Moldovei i se ataseaza trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad.

In contextul discutiilor despre unirea celor doua principate, în 1857 Marile Puteri acorda acestora dreptul organizarii unui "referendum" (consultarea populatiei cu drept de vot) despre Unire.

In data de 17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iasi, in Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o saptamana, in 24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri si la Bucuresti, iar profitand de faptul ca Marile Puteri nu specificau clar ca principatele romane nu pot fi conduse de acelasi domnitor, si aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse in fata faptului implinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu doua principate conduse de acelasi domnitor.

Cea mai stringenta problema era recunoasterea internationala a alegerilor. Faptul implinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta (Imperiul Otoman) si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris. Dupa alte amenintari, sub presiunea celorlalte puteri garante, Poarta a acceptat oficial, odata cu Austria, in a 3-a sedinta a Conferintei de la Paris 7 septembrie, sa recunoasca, la randul ei, dubla alegere.

Astfel Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si Romaniei (1862-1866). Sub conducerea lui s-au dezvoltat domeniile economic, social, politic si cultural.

Alexandru Ioan Cuza (1820-1873)

Ulterior Cuza a obtinut recunoasterea unirii pe plan extern si a desavarsit-o prin numirea unui singur guvern, fixarea noii capitale la Bucuresti (1862) si contopirea persoanelor cu drept de vot de la Iasi si Bucuresti intr-un parlament unic.

Testeaza-ti cunostintele despre Mica Unire!

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Daca nu ai mai multa grija de sanatatea ta, s-ar putea ca problemele sa apara curand. Acorda mai multa atentie alimentatiei si nu uita sa faci sport! Nu mai lasa pe maine ce poti face azi!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bicicleta cu motor, botezata Motocyclette de catre inventatorii sai, francezii Eugene si Michel Werner, a fost expusa prima data la Salonul de la Paris din anul 1897.

› vrei mai mult

Bancul zilei

ce i-a zis cantarul zaharului?
trebuie sa-mi echilibrez dieta!

› vrei mai mult