Horoscopul zilei
Bancul zilei
Un doctor vorbeste cu asistentul sau:
- Inainte de Craciun ar trebui sa-mi vizitez toti pacientii.
- Mergeti la cimitir?
Cultura generala
Cel mai rapid gol la Campionatul Mondial din 2002 a fost marcat de turcul Hakan Sukur in secunda 11.
› vrei mai multCe stii despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859?
20 ianuarie 2017, 13:16
"Mica Unire" a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859 in momentul cand Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Tarii Romanesti (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia).
Dupa razboi, in 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc si principatele Moldovei si Tarii Romanesti.
De exemplu, Moldovei i se ataseaza trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad.
In contextul discutiilor despre unirea celor doua principate, în 1857 Marile Puteri acorda acestora dreptul organizarii unui "referendum" (consultarea populatiei cu drept de vot) despre Unire.
In data de 17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iasi, in Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o saptamana, in 24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri si la Bucuresti, iar profitand de faptul ca Marile Puteri nu specificau clar ca principatele romane nu pot fi conduse de acelasi domnitor, si aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse in fata faptului implinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu doua principate conduse de acelasi domnitor.
Cea mai stringenta problema era recunoasterea internationala a alegerilor. Faptul implinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta (Imperiul Otoman) si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris. Dupa alte amenintari, sub presiunea celorlalte puteri garante, Poarta a acceptat oficial, odata cu Austria, in a 3-a sedinta a Conferintei de la Paris 7 septembrie, sa recunoasca, la randul ei, dubla alegere.
Astfel Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si Romaniei (1862-1866). Sub conducerea lui s-au dezvoltat domeniile economic, social, politic si cultural.
Ulterior Cuza a obtinut recunoasterea unirii pe plan extern si a desavarsit-o prin numirea unui singur guvern, fixarea noii capitale la Bucuresti (1862) si contopirea persoanelor cu drept de vot de la Iasi si Bucuresti intr-un parlament unic.
Testeaza-ti cunostintele despre Mica Unire!
Redactia clopotel.ro