Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

3 aprilie

- 1850 -

Ziua Jandarmeriei Romane

Sarbatorita in fiecare an la 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Romane marcheaza data la care, in anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotararea Divanului Obstesc, semnand actul de infiintare a jandarmeriei: "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi".

- 1913 -

Cel mai mare vapor de pasageri din lume lansat la Hamburg

La 3 aprilie 1913 vaporul cu turbina Vaterland (Patria) este lansat la Hamburg fiind cel mai mare vapor de pasageri din lume, dupa ce Titanicul se scufundase in 1912. In 1917 vaporul Vaterland este confiscat de guvernul SUA si redenumit Leviathan. Vaporul Vaterland avea o lungime de 289,56 metri, o latime de 30,48 metri si o inaltime de 19,51 metri. Vaporul Vaterland se afla in New York de la izbucnirea razboiului si a fost lasat acolo de compania de transport maritim HAPAG. Cand Statele Unite au intrat in Primul Razboi Mondial au confiscat vaporul si l-au redenumit Leviathan la 6 septembrie 1917. Descopera ce s-a intamplat cu Titanicul!

- 1966 -

"Luna 10", primul satelit artificial al Lunii

La 3 aprilie 1966 statia sovietica "Luna 10" a devenit primul satelit artificial al Lunii. Descopera ce inseamna satelit artificial in sectiunea Dictionar ilustrat din site-ul clopotel.ro

- 1973 -

Primul apel cu un telefon mobil

Pe 3 aprilie 1973 se efectueaza primul apel cu un telefon mobil, Dr. Martin Cooper de la Motorola, in timp ce se deplasa pe o strada din New York, efectueaza o convorbire cu Dr. Joel S. Engel, seful directiei de cercetare de la AT&T Bell Labs, fiind prima convorbire cu un telefon mobil. Era vorba de un telefon Motorola DynaTAC. Descopera cat de dependent esti de smartphone in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro. 

Descopera evolutia telefonului: De la Alexander Graham Bell la Steve Jobs

Testeaza-ti cunostintele in testul: Trivia: Telefonul mobil