Enciclopedia clopotel

Michelangelo Buonarroti

Fecioara Maria Michelangelo Buonarroti este unul dintre cei mai importanti artisti din perioada de varf a Renasterii italiene. Este pasionat de pictura, desen, arhitectura, literatura si nu in ultimul rand de pictura.
Michelangelo, cel de-al treilea fiu al lui Lodovico di Buonarroti Simoni, este lasat in grija unei doici. Fiind fiica si sotie de pietrar, aceasta i-a impartasit lui Michelangelo dragostea pentru marmura. Pasiunea lui pentru sculptura devine atat de mare incat hotaraste sa paraseasca scoala, desi parintii lui se impotrivesc.

La varsta de 14 ani incepe sa studieze sculptura alaturi de Bertoldo di Giovanni, elev a lui Donatello, pe baza statuilor antice aflate in gradina lui Lorenzo de Medici. Aici are sansa de ai cunoaste pe cei mai mari artisti ai perioadei printre care si poetul Angelo Poliziano, cu care Michelangelo poarta discutii despre Homer, Virgiliu, Dante si Petrarca.

In 1489-1492 realizeaza "Lupta centaurilor" si "Madonna della Scala" iar in 1495 sculpteaza "Bachus beat". In 1456 se duce pentru prima oara la Roma, unde primeste cateva comenzi de sculpturi din partea cardinalului Riario si a bancherului Jacopo Galli.


Sculpteaza pentru bazilica Stanful Petru binecunoscuta "Pieta", a carei frumusete ii va face pe contemporanii sculptorului sa-i recunoasca geniul. In anul 1501 realizeaza statuia lui David, precum si alte opere de pictura si sculptura, printre care "Tondo Doni" si "Tondo Pitti", care trezesc admiratia concetatenilor sai.
In anul 1505, papa Iuliu II il cheama la Roma, si ii da comanda sa realizeze mausoleul, monument care imbina arhitectura cu sculptura. Reuseste sa finalizeze acest monument abia in anul 1545. De asemenea, lucreaza 4 ani la pictura boltei Capelei Sixtine din Palatul Vaticanului.

Sculptura a reprezentat intotdeauna marea pasiune a lui Michelangelo.

Pieta, sculptura pe care Michelangelo a realizat-o la varsta de 24 de ani, o reprezinta pe Fecioara Maria, care apare tanara cu trasaturi imaculate. Aceasta sta cu capul usor inclinat si tine in brate trupul inert al fiului sau.

MichelangeloDavid

Statuia lui David a fost realizata din insarcinarea consiliului municipal al Florentei. Aceasta sculptura il infatiseaza pe Davin ca pe un personaj plin de energie si forta, hotarat si brav. In prezent sculptura se afla in interiorul Muzeului Academiei de Belle-Arte.

Michelangelo a mai realizat opere sculpturale cum ar "Moise", "Sclav inlantuit", "Sclav murind", "Ziua si Noaptea", "Amurgul si Aurora", "Il Pensioroso" si multe altele.