Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Auguste Rodin
Pictura    Sculptura    
Auguste Rodin


A doua jumatate a secolului XX a fost marcata de marele sculptor francez Auguste Rodin. Acesta aAuguste Rodin revolutionat limbajul sculpturii, facandu-l capabil sa exprime adevarul uman.

Prin atelierul sau a trecut si sculptorul roman Constantin Brancusi, care, a parasit acest loc rostind binecunoscuta replica "Nimic nu se poate inalta la umbra marilor arbori".

 Nascut intr-o familie modesta din Paris, Auguste Rodin este admis la varsta de 14 ani la "Scoala speciala de desen si matematica", invatand de la desenatorul Horace Lecoq de Boisbaudran si de la pictorul Stephane Belloc.

Debuteaza in pictura cu portrete si desene realizate sub indrumarea lui Jean-Baptiste Carpeaux, dupa care, in anul 1864, incepe sa lucreze in atelierul sculptorului Albert Carrier-Belleuse. Tot in acest an o intalneste pe croitoreasa Rose Beuret, in varsta de 20 de ani, care pentru inceput ii serveste ca model si mai apoi ca partenera de viata.

Impreuna cu Carrier-Belleuse, pleaca in 1870 la Bruxelles, cu care va colabora pana in anul 1872. Intr-un final se despart, iar Rodin se asociaza prin contract cu scultorul belgian Antoine-Joseph Van Rasbourgh, cu care decoreaza edificii publice si case particulare din Bruxelles.

In anii 1875-1876 Rodin incepe sa calatoreasca in Italia pentru a putea studia si descoperi secretele marelui sculptor Michelangelo. In 1877 expune la "Cercul artistic si literal" din Bruxelles si mai apoi la "Salonul artistilor francezi" din Paris, sculptura "Age d'arain", piesa ce provoaca un litigiu, fiind acuzat de a fi un mulaj dupa natura.
Ganditorul
In 1880 Rodin isi deschide un atelier in Paris pe care il va pastra pana la sfarsitul vietii. Atunci cand statul francez i-a cerut sculptorului un portal pentru viitorul muzeu de Arte decorative, Rodin alege ca tema infernul din opera lui Dante si creeaza  opera "La Porte d'Enfern", insa aceasta ramane neternimanata.

Anul 1886 este marcat de executarea comenzilor pentru monumentele lui Vicuna Mackenna si al generalului Lynch in Santiago de Chile si de primirea comenzii pentru piesa "Sarutul", destinata Expozitiei Universale de la Paris. De asemenea, Grupul statuar "Burghezii din Calais" este una din operele care au surprins prin forta cu care comunica statea de spirit a personajelor.

De-a lungul vietii a marcat istoria sculpturii cu opere ce au reusit sa expuna adevarul uman dincolo de cliseele academiste.
In 1916 se imbolnaveste grav si doneaza o buna parte din colectiile sale statului francez, pentru ca mai apoi in 1917 sa se stinga din viata. Auguste Rodin a fost inmormantat impreuna cu sotia sa la cimitirul Meudon. La 4 august 1919 se deschide la Paris "Muzeul Rodin". 


        

Shop Clopotel.ro

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate