Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Dinozauri cu gatul lung
Dinozauri cu gatul lung


Dinozaurii cu gatul lung (Sauropodele) erau cele mai mari erbivore in urma cu 65 - 200 de milioane de ani. De altfel, s-a dovedit ca ele au fost cele mai mari enimale care au existat vreodata pe uscat.
Acestea masura peste 15 m lungime, aveau gatul foarte lung un cap mic, disproportionat total cu un trunchi si un stomac urias si cu picioarele groase. Coada se subtia catre capat.

Cei care se diferentiau de alte specii din aceasta grupa erau Brachiozaurii care aveau membrele posterioare mai scurte decat cele anterioare, corpul acestora alunecand ca la girafa.
Brachiosaurus a fost - dupa parerea cercetatorilor - cel mai mare dinosaur care a existat vreodata, insa studii recente au relevant ca au existat alte sauropode chiar mai mari decat acesta. Sauropodul urias gasit in 1986 avea peste 36 metri lungime. Acesta era numit Seismosaurus.

Diplodocitele erau mai usoare decat Brachiozaurii (de pilda Diplodocus cantarea aproximativ 11 tone, in comparatie cu Brachiozaurii, care ajungeau la 80 de tone), dar erau chiar mai lungi. Greutatea mai mica a acestora se datora conformatiei speciale ale coloanei lor vertebrale, care continea oase partial goale, care, insa, nu le transforma in animale slabe, dimpotriva, puterea acestora era comparabila cu a altor dinozauri din aceasta categorie. Diplodocus era capabil sa-si sustina greutatea corpului pe membrele inferioare, risdicandu-se pe acestea din urma in momentul in care voiau sa ajunga la frunze situate mai sus sau in cazul in care erau atacati de alti dinozauri (desi nu indraznea decat, poate, marele vanator Allosaurus).

Diplodocus

Camarazaurul avea coada si gatul mai scurte decat Diplodocus si Brachiosaurus, acestia din urma fiind mai mari decat Camarazaurul. Ei au trait in perioada jurasica tarzie si aveau greutatea de 20 de tone, iar lungimea atingea aproximativ 18 metri.

Alte doua familii care apartineau sauropodelor, Cetiozaurii si Titanozaurii ( a caror maxima lungime era doar de 15 metri) sunt mai putin cunoscute, nefiind gasite suficiente dovezi pentru ca cercetatorii sa-si poate forma o imagine adecvata.

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate