Enciclopedia clopotel

Carnozauri

Carnozaurii au fost cei mai mari dinozauri carnivori. Acestia aveau capul si maxilarele mari cu dinti puternici si incrucisati. Ajungeau la lungimea de 15 metri si inaltimea de 6 metri. Membrele anterioare erau mult mai mici decat cele posterioare si prezentau gheare puternice cu care sfasiau prada, iar gatul era scurt si puternic, pentru a putea sfasia carnea victimei miscandu-si capul.

 La sfarsitul Jurasicului cel mai mare carnozaur era Allosaurus care atingea 12 metri in lungime. Unii cercetatori sunt de parere ca - din cauza marimii impresionante - acesti dinozauri nu puteau vana si, deci, se hraneau cu resturi ale animalelor moarte. Altii spun, insa, ca acestia puteau atinge o viteza destul de mare pentru a putea vana in cete chiar dinozaurii uriasi de atunci, precum Apatosaurus si Diplodocus. Pentru a sustine ultima ipoteza oamanii de stiinta au prezentat oase de Apatosaurus care erau inseminate de dinti similari Allosaurus-ului. ]


Din punct de vedere al marimii s-a desprins uriasul Tyrannosaurus (din latina, "soparla-tiran"), care cantarea 8 tone si avea inaltimea de 6 metri, iar lungimea ajungea la 14 metri. Cel mai feroce pradator care a trait vreodata pe aceasta planeta. Un monstru cu adevarat. Se presupune ca Tyrannosaurus isi insfaca prada atacand cu gura deschisa, gata de a musca. Animalele vanate in special de acesta erau dinozaurii ierbivori cu cap de rata. Desi se crede ca - datorita dotarilor de care dispunea - Tyrannosaurus a fost un pradator "active", s-a emis si ipoteza conform careia acesta a fost mai degraba un "sanitary", care "facea curatenie" consumand resturile animalelor moarte.

Tyrannosaurus

Mai mare chiar decat Tyrannosaurus a fost Carcharodontosaurus, al carui craniu a fost gasit in America de Nord in 1995.