Enciclopedia clopotel

Meduze

Corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa, tocmai de aceea meduzele se evapora la soare.
Meduzele nu au creier. Alte animale care nu au creier sunt: steaua de mare, castravetele de mare, buretele de mare, ariciul de mare, coralii sau anemona de mare.
 
Meduzele nu au inima, urechi, cap, membre sau oase.
 
Meduzele se inmultesc atat sexuat cat si asexuat. De obicei meduzele au doua sexe, desi exista si specii hermafrodite.
 
Viespea de mare este cea mai veninoasa meduza si una dintre cele mai veninoase specii din intreaga lume animala, intepatura ei fiind adesea fatala.
 
Meduza ou prajit
Poate atinge 40 cm in diametru. Este galbena, usor de recunoscut. Traieste la adancimi de 0-7 m. Intepatura sa este foarte blanda si nu prezinta un pericol pentru om.

Meduza coama de leu
Este o meduza de mari dimensiuni, probabil cea mai mare meduza de pe glob. Are un diametru de pana la 2 m, iar lungimea tentaculelor sale poate ajunge la 20 m. Tentaculele pot intepa, dar pana acum nu s-au cunoscut cazuri in care acestea sa aiba efect letal.

Meduza nemuritoare
Aceasta meduza incredibila are abilitatea de a-si transforma celulele mature in celule tinere. Dupa ce ating maturitatea si se imperecheaza, meduzele isi dau ceasul biologic inapoi, la propriu, si devin din nou tinere. Acest proces se numeste transdiferentiere si este lucrul cel mai apropiat de nemurire de pe planeta. Are tentaculele urzicatoare.
 
Redactia clopotel.ro