Enciclopedia clopotel

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier Bresson s-a nascut in Chanteloup-en-Brie, langa Paris intr-o familie instarita. Pozitia sociala precum si suportul financiar al parintilor l-au ajutat pe Bresson sa-si fructifice inclinatia catre fotografie.

Cartier-Bresson a invatat la Paris la Ecole Fenelon, scoala catolica. Unchiul sau, Louis, pictor de meserie a incercat sa-l indrume pe micul Henri spre pictura in ulei cand a observat ca acesta nu are inclinatii spre muzica.

Henri Cartier-Bresson

In 1927, la varsta de 19 ani, Bressson este inscris la scoala privata a pictorului si sculptorului cubist, Andre Lhote. Educatia primita in aceasta institutie, citindu-i pe Dostoevsky, Schopenhauer, Rimbaud, Nietzsche, Mallarmé, Freud, Proust, Joyce, Hegel, Engels si Marx sau studiind arta contemporana, avea sa-i influenteze intreaga cariera.

Influentat de furtuna culturala si politica din aceea perioada, Bresson se maturizeaza artistic. Incepe sa realizeze ca nu poate transpune in picturile sale tot ceea ce simte.  Devine frustrat din cauza asta si isi distruge toate incercarile in pictura.

Studiaza literatura si arta engleza la Universitatea Cambridge in perioada 1928 - 1929 iar in 1931 se hotareste ca are nevoie de putina aventura si pleaca in Coasta de Fildes. Aici face fotografii si se ocupa de vanatoare, lucruri ce ii vor afecta tehnicile fotografice ulterioare. Din pacate, se imbolnaveste de malarie si este obligat sa se intoarca inapoi in Franta.

Bresson s-a recuperat la Marseille si a devenit si mai apropiat de suprarealism. Ii descopera fotografiile lui Martin Munkacsi si are o revelatie hotarand sa renunte la pictura in favoarea fotografiei. Isi cumpara o camera Leica cu lentila de 50 mm pe care o denumeste "extensie a ochiului sau". Dimensiunile mici ale camerei ii permit sa se strecoare prin multimi fara a fi observat si de a face fotografii surprinzand comportamentul  natural al celor fotografiati.

Avid de a surprinde diferite momente si situarii face fotografii in Berlin, Bruxel, Varsovia, Praga, Budapesta si Madrid. Fotografiile lui ajung sa fie prezentate in diverse expozitii in New York, Madrid si Mexic.

In 1934 il intanleste pe fotograful polonez David Szymin, caruia ajunge sa-i spuna Chim pentru ca nu ii poate pronunta numele. Prin intermediul lui Chim ajunge sa-l cunoasca si pe viitorul sau mentor Endre Friedman (cunoscut mai tarziu ca Robert Capa). Rober este cel care il indruma pe Bresson catre fotojurnalism.

Regizorul Jean Renoir ii acorda sansa de a vedea lucrurile si din fata camerei, ca actor.

Primele lucrari ca fotojurnalist ale lui Bresson au fost publicate in 1937 si erau fotografii de la incoronarea regelui George al VI-lea. Fotografiile le-a semnat sub numele de Cartier. In acelasi an se casatoreste cu dansatoarea Ratna Mohini.

In 1939 se inroleaza in Armata Franceza dar in iunie 1940 este luat prizonier de catre nazisti si inchis intr-un lagar de unde reuseste sa evadeze dupa 35 de luni chinuitoare.

Reuseste sa se intoarca in Franta si, ajutat de alti fotografi, documenteaza ocuparea si eliberarea Frantei.

Cartier-Bresson, Robert Cappa, David Seymour si George Rodger formeaza in primavara lui 1947 "Magnum Photos". Membrii acestei asociatii aveau de acoperit o anumita zona geografica (fotografic vorbind). Lui Bresson i-a revenit India si China.

Documentarele despre moartea lui Ghandi, ultimele luni ale Razboiului Civil din China, primele luni ale regimului maoist, eliberarea Indiilor Olandeze si formarea Indoneziei i-au adus lui Bresson recunoasterea internationala.

In 1952, Cartier-Bresson publica "Images a la sauvette" (The Decisive Moment). Aceasta a inlcus un portofoliu de 126 de poze.

Prima sa expozitie a avut loc in 1955, in Franta, la Luvru - Pavillion de Marsan.

Henri Cartier-Bresson a devenit primul fotograf  "din vest" ce a fotografiat in mod liber in Uniunea Sovietica. In 1968 a inceput sa renunte treptat la fotografie si sa se intoarca la prima sa pasiune: pictura. Cartier s-a retras din Magnum si din 1966 s-a dedicat portretelor si peisajelor. In 1967 divorteaza de prima sa sotie, Ratna "Elie" si se casatoreste cu fotografa Martine Franck,c u treizeci de ani mai tanara decat el. Martine ii daruieste o fetita in 1972, pe Melanie.

Prima sa expozitie de desene a avut loc la New York in 1975 la Carlton Gallery.

Henri Cartier-Bresson

Sotia si fiica sa infiinteaza Fundatia Henri Cartier-Bresson in anul 2003.

La 3 august 2004, Henri Cartier-Bresson, in varsta de 95 de ani moare la Montjustin. Cauza mortii nu a fost data publicitatii.
(G.C)