Enciclopedia clopotel

Renasterea

Termenul de renastere desemneaza un complex de miscari literare, artistice si stiintifice ce s-au manifestat in Europa la sfarsitul Evului Mediu, mai exact in secolele XIV-XVI.  Acest curent literar se caracteriza prin redescoperirea interesului pentru cultura si arta antichitatii clasice. De asemenea, renasterea avea in centru ideea omului ca masura a tot ceea ce cuprinde realitatea, ceea ce desemna termenul de umanism. Cea mai mare personalitate a umanismului romanesc a fost Dimitrie Cantemir.

                Dante AlighieriDimitrie Cantemir

Creatiile artistice ale perioadei renascentiste sunt marcate de individualism, in sensul descoperirii puterii omului de a putea intelege si crea universul care il inconjoara. Pentru prima oara, renasterea s-a manifestat in Italia, insa s-a se extinde rapid in toata Europa datorita complexitatii valorilor pe care le promoveaza. Astfel, acest curent este materializat in capodoperele lui Shakespeare, Cervantes, Gongora, Rabelais, Leonardo da Vinci, Michelangelo si nu il ultimul rand Dante Alighieri, scriitor ce a creat monumentala opera "Divina Comedie".

Genurile specifice acestui curent literar sunt genurile antichitatii si anume: epopeea, satira, epigrama, biografie si de asemenea, tot in aceeasi miscare se incadreaza genuri noi create precum nuvela si sonetul.