Enciclopedia clopotel

Vivien Leigh

Vivian Mary Hartley s-a nascut la 5 noiembrie 1913 in India la Darjeeling. Parintii ei au hotarat sa ramana in India timp de 6 ani din cauza primului razboi mondial. Vivien Leigh

La terminare razboilui familia Hartley se muta in Anglia unde mama viitoarei actrite hotareste ca aceasta sa fie educata intr-o manastire. Aici Vivian prinde gustul pentru actorie jucand in cateva piese alaturi de colegele sale.

La terminarea scolii, in 1932 l-a intanlit si s-a casatorit cu Herbert Leigh. In 1933, Vivian devine mama, aducand-o pe lume pe Suzanne.

Avand o familie implinita Vivian isi dorea si o cariera ca actrita. Primul ei rol intr-un film a fost cel al lui Rose Venables in filmul "The Village Squire"(1935). In acelasi an joaca si in "Things are looking up", "Look up and laugh si Gentlemen's agreement".

In 1937 il paraseste pe Herbert Leigh si se indragosteste de Laurence Olivier. In timpul unei vizite in SUA ii intanleste pe fratii Szelnick ce filmau incendierea Atlantei pentru filmul "Gone with the wind" dupa romanul omonim al lui Margaret Mitchell. Rolul principal, cel al lui Scarlett O'Hara nu se distribuise si urma sa se faca un casting pentru acesta. Vivian reuseste sa convinga producatorii si castiga rolul.

Restul este, dupa cum se spune, istorie. Filmul "Gone with the wind" devine unul dintre cele mai de succes filme ale tuturor timpurilor. Pentru rolul lui Scarlett, Vivian castiga Oscarul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal.

In 1940, Vivian Leigh joaca in 2 filme: "Waterloo Bridge" si "21 days".In acelasi an se marita cu Laurence Olivier si apar impreuna in "That Hamilton woman".

In 1950 joaca in filmul care ii va aduce cel de-al doilea Oscar "A streetcar named desire" pentru rolul Blanche DuBois. Desi pe plan artistic totul mergea bine pentru Vivian pe plan personal totul se destrama. Vivian sufera 2 avorturi, ia tuberculoza si este diagnosticata cu boala maniaco-depresiva. In 1960, casatoria cu Laurence Olivier.

In 1965 are un mic rol in filmul "Ship of Fools". Moare la varsta de 53 de ani de tuberculoza pe 7 iulie 1967.


(G.C.)