Enciclopedia clopotel

Metabolism

Metabolismul oaselor este reprezentat de totalitatea proceselor chimice care stau la baza formarii si distrugerii tesutului osos. Procesele metabolice se desfasoara sub actiunea catalitica a enzimelor elaborate de celulele osoase. Procesul de formare a sarurilor minerale complexe, din elementele chimice aduse de sange si depunerea lor in oase se numeste mineralizare.

Descompunerea sarurilor minerale complexe insolubile, in forme simple, solubile si trecerea lor in sange poarta numele de demineralizare. Intre procesele de mineralizare si demineralizare exista, in cazuri normale, un echilibru dinamic, asigurandu-se astfel integralitatea tructurii si functiei tesutului osos. Metabolismul oaselor este foarte complex si strans legat de procesele metabolice din intregul organism si in special de echilibrul fosfocalcic.

Acest echilibru nu poate fi inteles decat daca stim ca fosforul si calciul se gasesc in organism, in cea mai mare parte sub forma de saruri insolubile (in oase si dinti) si in foarte mici cantitati in forma solubila (in lichidele din corp). Concentratia lor in sange poarta numele de calcemie si, respectiv, fosfatemie. Ea reprezinta o valoare relativ constanta. Echilibrul fosfocalcic este riguros controlat pe cale sangvina de catre unele glande endocrine, printre acestea amintim: paratiroidele care elibereaza parathormonul si tiroida prin hormonul calcitonina.

In mentinerea echilibrului fosfocalcic un rol important revine vitaminei D, care controleaza absorbtia calciului la nivelul intestinului subtire si influenteaza pozitiv procesele metabolice la nivelul oaselor.etabolismul oaselor - este reprezentat de totalitatea proceselor chimice care stau la baza formarii si distrugerii tesutului osos. Procesele metabolice se desfasoara sub actiunea catalitica a enzimelor elaborate de celulele osoase. Procesul de formare a sarurilor minerale complexe, din elementele chimice aduse de sange si depunerea lor in oase se numeste mineralizare. Descompunerea sarurilor minerale complexe insolubile, in forme simple, solubile si trecerea lor in sange poarta numele de demineralizare.

Intre procesele de mineralizare si demineralizare exista, in cazuri normale, un echilibru dinamic, asigurandu-se astfel integralitatea tructurii si functiei tesutului osos. Metabolismul oaselor este foarte complex si strans legat de procesele metabolice din intregul organism si in special de echilibrul fosfocalcic. Acest echilibru nu poate fi inteles decat daca stim ca fosforul si calciul se gasesc in organism, in cea mai mare parte sub forma de saruri insolubile (in oase si dinti) si in foarte mici cantitati in forma solubila (in lichidele din corp).

Concentratia lor in sange poarta numele de calcemie si, respectiv, fosfatemie. Ea reprezinta o valoare relativ constanta. Echilibrul fosfocalcic este riguros controlat pe cale sangvina de catre unele glande endocrine, printre acestea amintim: paratiroidele care elibereaza parathormonul si tiroida prin hormonul calcitonina. In mentinerea echilibrului fosfocalcic un rol important revine vitaminei D, care controleaza absorbtia calciului la nivelul intestinului subtire si influenteaza pozitiv procesele metabolice la nivelul oaselor.
 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL