Enciclopedia clopotel

Muschii viscerali

Totalitatea muschilor si a formatiunilor contractile din diverse organe ale corpului uman constituie sistemul muscular. El este alcatuit din unitati structurale si functionale diferentiate in raport cu efectuarea diverselor miscari de contractie. Prin acestea se indeplinesc: locomotia, munca fizica si activitatile motoare ale organelor interne (inima, vasele de sange, organele digestive si altele).

Pe langa acestea, muschii mai asigura adaptarea si mentinerea pozitiei corpului, precum si realizarea formei caracteristice a acestuia. Muschii pot fi clasificati dupa mai multe criterii. Tinand seama de pozitia lor (topografie),istingem doua categorii fundamentale: scheletici (somatici) si viscerali (ai organelor cavitare interne), iar daca ne referim la structura lor, distingem muschi striati si muschi netezi.

Muschii viscerali intra in structura inimii, a peretilor tubului digestiv, vaselor sangvine, cailor urinare si uterului. Toti muschii viscerali poseda automatism propriu, datorat unor formatiuni care se depolarizeaza spontan si genereaza unde lente de depolarizare, care determina contractii independente de inervatie. Inervatia asigurata de sistemul nervos vegetativ are numai rolul de a diminua sau intensifica activitatea acestor muschi.

Muschii viscerali sunt constituiti din doua tipuri de tesut muscular striat de tip cardiac, in miocard si tesutul muscular neted, in celelalte organe viscerale. Pe langa muschii netezi viscerali, in organismul uman mai exista si alti muschi netezi: muschii erectori ai firelor de par, muschii ciliari si muschii netezi ai irisului, de tip multiunitar (formati din mai multe unitati structurale care pot actiona independent).

Enciclopedie de biologie, Editura ALL