Enciclopedia clopotel

2)Etruscii

Spre deosebire de ceilalti italici, etruscii nu sunt un popor de origine indo-europeana. Influentati de Orient cu care fac comert, ei creeaza, in Toscana, intre mare si Tibru, o civilizatie stralucita care atinge apogeul in secolul VI i.Hr. Agricultori iscusiti (foarte priceputi la asanarea terenurilor si la irigatii), sunt in egala masura buni marinari si buni negustori. Ei parcurg Mediterana occidentala, infiinteaza contoare si intemeiaza orase in afara teritoriul lor (de pilda Capua). in vreme ce Roma vede cu greu lumina zilei, ei isi impart traficul in Occident cu Cartagina si coloniile grecesti. Sa mai adaugam ca etruscii au creat o arta diversa si erudita (influentata de Asia Mica) si ca erau foarte credinciosi (credeau in predictiile prezicatorilor care si-au transmis stiinta romanilor). Din nefericire, limba lor ramane in mare masura o necunoscuta pentru noi, dar romanii au imprumutat multe lucuri de la aceasta civilizatie, incepand cu alfabetul, arta templelor (templul lui Jupiter), urbanismul, stiinta agricola (irigarea solurilor), stiinta hidraulica (construiesc cel mai mare canal din Roma, Cloaca Maxima, care a fost acoperit complet in secolul II i.Hr. si a fost folosit pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial!), o serie de ritualuri (mortuare in privinta gladiatorilor, care initial luptau in onoarea mortilor; triumful etc), anumite institutii politice (organizarea regatului, Senatul, insemnele regale etc).

Din punct de vedere politic, sunt organizati in orase, conduse fiecare in parte de un rege. Putem mentiona circa douasprezece orase a caror importanta s-a schimbat de-a lungul secolelor. Mai multe dintre acestea isi vor disputa dominatia asupra Romei (Tarquinia, Vulci, Clusium). Aceasta impartire in orase ar putea aminti de Grecia: in Etruria exista totusi o forma de constiinta nationala, si in fiecare an, cu ocazia unei sarbatori (Fanum Voltumnae), aceste douasprezece orase aleg un rege comun a carui autoritate religioasa se extinde asupra intregii zone (Rex Etruriae).

Etruscii, care se afla la originile Romei, participa la intemeierea orasului si contribuie la dezvoltarea acestuia (vezi Roma regala). Romanii nu le vor ierta niciodata acest lucru. Ei nu vor avea liniste pana cand nu vor cuceri teritoriul celor pe care ii considera niste straini. Cucerirea Etruriei se va incheia la inceputul secolului III. In tot acest timp, etruscii s-au confruntat cu doua razboaie cumplite impotriva grecilor: Alalia in 540 i.Hr. (batalie castigata, in care isi pierd insa intreaga flota) si Cumae (Kyme) in 474 i.Hr. (unde sunt infranti). Dupa infrangerea de la Cumae, trebuie sa se retraga in interiorul frontierelor lor initiale si deci sa se retraga din Roma.

Roma - Jean-Noel Robert - Editura All