Enciclopedia clopotel

Epoca Geometrica

In secolul al IX-lea, dupa o lunga perioada intunecata, incepe epoca homerica sau geometrica, numita asa datorita ceramicii originale produse acum. Daca tot ce era micenian, sau aproape tot, a disparut, subzista anumite tehnici ale epocii bronzului (agricultura, mestesugurile tesutului, torsului, ceramica). Grecii din epoca geometrica reiau totul din punctul in care se oprise Micene.

Homer - daca a existat - a trait in aceasta epoca; relatand ispravile eroilor din epoca precedenta, el a descris o societate aristocratica, in linii mari, cea a epocii sale, intr-o lumina favorabila, in timp ce Hesiod, spre 700, ne arata aspectele dificile ale vietii agricultorului din aceeasi epoca si organizeaza panteonul zeilor.

In secolul al Vll-lea, regalitatea, incet, incet, se transforma in oligarhie. La inceput nu se pune problema suprimarii regilor, ci a limitarii atributiilor lor la functiile religioase, in timp ce puterea executiva este exercitata de un consiliu de nobili, eupatrizii („cei de stirpe aleasa"), iar celelalte functii sunt incredintate magistratilor. Nu cunoastem data acestei schimbari care s-a produs, in diferitele cetati, la date diferite.

Singura Sparta ne furnizeaza informatii asupra regimului pe care l-a conservat in ansamblu de-a lungul secolelor. In aceasta epoca, orasele cunosc o prosperitate crescanda. Asa-numitii aristoi (cei mai buni) limiteaza puterea printului local. Acesti aristocrati ii dispretuiesc pe tarani, considerindu-i neciopliti, si nu isi imagineaza ca intr-o buna zi acestia ar putea sa aiba drepturi politice. Politica lor consta in negarea evidentei inegalitatii. Hesiod, el insusi cultivator, ii critica in mod constant.

Pamantul se afla in mainile celor bogati. Populatia creste, iar cei saraci, nedispunand de alte mijloace de existenta, pentru a nu muri de foame, recurg la infanticid sau la anexarea de noi teritorii. Sparta, de exemplu, acapareaza astfel (in 700) campia Messeniei, act care va avea mai tarziu consecinte neplacute.

Colonizarea se indreapta catre Sicilia si Italia. Toate marile cetati fondeaza colonii. Colonizarea este mai activa mai ales in Mediterana occidentala. Colonizarea catre nordul Marii Egee are loc mult mai tarziu. Pe plan cultural, zona ramane in urma. Aceasta colonizare stimuleaza schimburile. Coloniile exporta cereale si importa produse de lux. Aristocratii, care organizasera plecarea taranilor spre colonii, se trezesc in fata unor negustori si tarani bogati care nu mai suporta sa fie dominati de oligarhie. Religia se reinnoieste; sunt adoptati zei noi, veniti din Orient, Apollo si Afrodita. in jurul anului 800, se constata organizarea cetatii, polis, condusa de aristocrati.

Alfabetul fenician este adoptat de greci la inceputul secolului al IX-lea. Acest sistem este imitat catre 900 de o scriere alfabetica. Se fac cateva modificari: semnalizarea vocalelor si consoanelor de la sfarsitul alfabetului inventat. Alfabetul se raspandeste in intreaga lume greaca. Pentru inscriptii sunt folosite materiale de toate genurile: piatra, lemn, metal, papirus, piele, tablite de ceara. Pentru ca fenicienii nu cunosteau tablitele de lut, nici grecii nu le folosesc.

Grecia Clasica - Editura All