Top 8 cele mai veninoase creaturi de pe Pamant

3 ianuarie 2023, 12:20

Monstrul Gila

Cand vorbesti de creaturi veninoase, te gandesti, desigur, la serpi si paianjeni. Si totusi, sunt multe alte creaturi pe Pamant care te pot otravi daca nu stii sa te feresti de ele. Unele pot fi chiar surprinzatoare!

Lumea este un teren de lupta pentru multe vietuitoare, iar unele au evoluat doar gratie unor mecanisme de aparare, printre care producerea de toxine care sa incapaciteze prada sau pradatorul, dupa caz.

Creaturile veninoase transmit toxinele prin diferite metode: fie prin muscatura, fie prin intepatura sau prin alte metode.

Care sunt cele mai veninoase fiinte din lume si cat pot fi de periculoase

Meduzele Box sunt considerate a fi printre cele mai mortale creaturi din cauza veninului foarte puternic pe care il produc si care ataca rapid inima, sistemul nervos si chiar celulele pielii, dupa o intepatura. Aceasta specie de meduze este considerata responsabila pentru moartea misterioasa a multor inotatori, in mai multe parti ale lumii. Veninul acestor meduze provoaca o moarte rapida si multi dintre cei intepati nici nu au mai apucat sa ajunga la mal pentru a cere ajutor.

Monstrul Gila este o soparla a carei mucatura este nu doar dureroasa, ci uneori si fatala pentru om. Aceste reptile traiesc in SUA si Mexic, iar muscatura lor a fost descrisa ca „lava fierbinte care iti curge prin vene”. Veninul pe care il transfera victimei este o neurotoxina pe care soparla o produce in glandele salivare. Cercetatorii au descoperit, totusi, ca, in cantitati corecte, atent administrate, saliva toxica a monstrului Gila poate fi un tratament pentru diabetul zaharat la oameni.

Paianjenul de canal produce un venin foarte toxic pentru om si alte primate, dar inofensiv pentru multe alte animale, care au dezvoltat probabil anticorpi ce neutralizeaza toxina. Intepatura acestei insecte este de cele mai multe ori mortala, insa exista cercetari care au stabilit ca veninul ar contine o molecula care ar putea preveni decesul in cazurile de atac de cord.

Melcul con poate sa para foarte frumos, dar are un venin potential fatal. O simpla intepatura poate duce la insuficienta respiratorie, paralizie musculara, tulburari de vedere si chiar moarte. Totusi, se studiaza posibilitatea ca toxina sa poata fi izolata si folosita in formula unor medicamente contra durerii sau a unor maladii precum Alzheimer sau epilepsia.

Pestele de piatra are un aspect spectaculos, dar si o intepatura ce poate fi letala. Tepii pe care ii are pe partea dorsala elibereaza un venin ce provoaca dureri foarte mari si poate fi chiar fatal.

Taipanul de uscat, intalnit in Australia, in zona central-estica, este considerat cel mai veninos sarpe din lume. Din fericire, nu iese prea des in calea oamenilor si ataca doar daca este atacat.

Platypus, un mini ornitorinc, poate sa para foarte dragalas, insa elibereaza un venin care, desi nu este fatal pentru om, poate provoca dureri infioratoare.

Lorisul este o specie de primata care prefera solitudinea. Este singurul mamifer veninos. Veninul sau este activat prin combinarea unui ulei seretat de glanda brahiala cu saliva. Substanta functioneaza ca o solutie contra parazitilor externi sau a atacurilor.

Avem apoi specii de broaste, care si ele sunt foarte toxice, enumeram cateva:

Broasca sageata aurie (Phyllobates teribilis) este cea mai periculoasa specie. Se pare ca o singura muscatura contine indeajuns de multa otrava pentru a ucide intre 10-20 oameni. Se intalneste indeosebi in padurile luxuriante din Coasta Pacifica a Columbiei.


Broasca Phyllobates bicolor. O ''surata'' a broscutei Phyllobates terribilis, Phyllobates bicolor sau broasca sageata cu picioare negre ''imprumuta'' de la prima aceeasi toxicitate foarte ridicata - chit ca usor mai putin periculoasa. Si aceasta broscuta aurie, absolut superba, este nativa in Columbia si, la fel ca ''surioara'' ei, nu depaseste 5 - 5,5 cm.

Broasca Phyllobates aurotaenia. Este cea de-a treia cea mai toxica broscuta din lume. Dintre broscutele apartinand genului Phyllobates, aceasta este cea mai inteligenta, fiind capabila sa memoreze locuri si sa faca diferente intre oameni;

Broasca raioasa bruna (Bufo bufo) este cea mai toxica specie de batracian din Romania si Europa. In Romania este cea mai mare broasca. In captivitate poate trai pana la varsta de 36 ani. In dosul ochilor are cate o glanda parotoida mare, ovala sau in forma de semiluna cu care secreta substante veninoase (bufotoxine) ca sa se apere de dusmani.

Citeste si alte articole despre topuri:

Top 10 cele mai rapide animale
Top 10 cele mai puternice animale
Top cele mai neobisnuite animale
Topul celor mai bune animatii de Craciun
Topul celor mai bune filme de Craciun
Topul filmelor de la Marvel inainte de Thor: Love and Thunder
Top 10 tari cele mai frumoase de pe planeta
Top 7 secrete pentru un zambet perfect sanatos
Top cinci muzee din lume
Top 5 cele mai cool sporturi
Top 5 aplicatii pe telefon create pentru copii
Top 10 cu cele mai bune statiuni de schi din Europa
Topul tarilor cu cel mai bun sistem de invatamant

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceasi atitudine!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Doar una dintre cele sapte minuni ale lumii inca mai exista: Marea Piramida de pe platoul Giza.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion mergea cu vaca pe drum. O ducea la oras sa o vanda. La un moment dat se intalneste cu Vasile, care ii spune : unde te duci, mai, cu boul asta?
Ion, mirat ca Vasile, om nascut si crescut la tara, confunda vaca cu boul, ii spune : apai nu vezi ca e vaca ?
La care Vasile : da' nu vorbeam cu tine, vorbeam cu vaca !

› vrei mai mult