Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai lung fluviu din America este Amazonul, dar din lume ramane Nilul. Amazonul masoara 6.400 km lungime si are o suprafata de 7.050.000 de km patrati. Faptul ca are o suprafata mai mare decat Nilul creeaza confuzii, unele masuratori ale Amazonului de la izvoare sugereaza insa o mai mare lungime a acestuia.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula si taica-sau spala masina. La un moment dat, Bula:
- Tata, de ce spelam masina cu apa calda?
- Pai, ca sa nu raceasca!
- Dar ce ai pus aici, in sticla asta, ca miroase a sampon?
- Pai, vezi ca ai un nas bun? E niste sampon de urzica, pentru ca a zis ma-ta sa o spalam cu sampon, ca sa i se duca matreta!...

› vrei mai mult

Topul tarilor cu cel mai bun sistem de invatamant

03 Ianuarie 2023

Topul tarilor cu cel mai bun sistem de invatamant

Ai auzit, poate, ca Romania are un sistem de invatamant destul de slab fata de alte tari. Poate o simti pe propria piele si te gandesti ca sunt o multime de lucruri de imbunatatit. Dar care sunt tarile cu cel mai bun sistem de invatamant din lume?


Invatamantul romanesc trece aproape anual prin reforme peste reforme. Cu toate astea, pare ca suntem inca departe de sistemele de invatamant din alte tari.


TOP 3 tari cu cele mai bune sisteme de educatie este format, in ordine, din Marea Britanie, Statele Unite si Coreea de Sud. Urmeaza Danemarca (locul 4), Tarile de Jos (5), Germania (6), Irlanda (7), Suedia (8), Finlanda (9) si Japonia (10). Pe locul 11 este Australia, pe 12 Franta, iar Belgia, Singapore si Islanda au si ele mentiuni speciale.


Potrivit organismelor internationale, Marea Britanie este in 2023 cea mai buna tara in care ai putea invata. Aici exista o oferta bogata de scoli primare, gimnaziale, licee si facultati publice, crezul britanicilor fiind acela ca, indiferent de clasa sociala, toata lumea merita o educatie buna. Copiii incep scoala la 5 ani si este obligatoriu sa fie elevi pana la 16 ani, cel putin. Dupa aceea pot opta sa isi continue studiile la colegiu si apoi la universitate, ori sa se angajeze. In scolile primare si secundare, elevii invata dupa o programa nationala, stabilita de Guvern, pentru a asigura tuturor o educatie buna, pe o paleta larga de materii.


La finele fiecarui ciclu de invatamant, elevii sustin examene. Materiile obligatorii sunt engleza, matematica, stiinte, umanism si o limba moderna; pe langa acestea, elevii pot alege cateva materii optionale, dintre arte, muzica, teatru, latina, sport, tehnologia design-ului si informatica.


In Statele Unite sistemul de invatamant se bucura de un buget generos. Sistemul este impartit pe trei niveluri obligatorii: elementar (5-11 ani), mediu (11-13 ani) si liceu (13-17 ani). Urmeaza colegiul si universitatea.


Felul in care este alcatuita programa este similar cu cel din Marea Britanie, cu cateva materii esentiale si cu materii optionale, pe care elevii le pot studia in functie de inclinatia lor, de dorinte, de planuri pentru viitor.


In Coreea de Sud, tara de pe locul 3, se poate vorbi despre un soi de obsesie pntru educatie. In scolile din acest stat se incurajeaza foarte mult competitia. Sistemul de invatamant sud-coreean este 6-3-3-4, in care 6 ani inseamna scoala elementara, 3 ani gimnaziul, 3 ani liceul si 4 ani de colegiu sau universitate. Incepand de la liceu, invatamantul nu mai este obligatoriu, iar cei care sunt admisi si vor sa urmeze cursurile trebuie sa plateasca taxa.

Citeste si alte articole despre topuri:

Top 10 cele mai rapide animale
Top 10 cele mai puternice animale
Top cele mai neobisnuite animale
Topul celor mai bune animatii de Craciun
Topul celor mai bune filme de Craciun
Topul filmelor de la Marvel inainte de Thor: Love and Thunder
Top 10 tari cele mai frumoase de pe planeta
Top 7 secrete pentru un zambet perfect sanatos
Top cinci muzee din lume
Top 5 cele mai cool sporturi
Top 5 aplicatii pe telefon create pentru copii
Top 10 cu cele mai bune statiuni de schi din Europa

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri