Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

30 octombrie

- 1497 -

Lupta de la Cernauti


La 30 octombrie 1497 are loc Lupta de la Cernauti intre armata condusa de Stefan cel Mare si ce a mai ramas din armata polona. Polonezii pierd lupta si sunt alungati din Moldova. Testeaza-ti cunostintele despre Stefan cel Mare in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

- 1930 -

"Ciuleandra", primul film sonor vorbit in romaneste

La 30 octombrie 1930 are loc premiera filmului "Ciuleandra", prima ecranizare dupa Liviu Rebreanu. "Ciuleandra” este primul film sonor vorbit in romaneste.

- 1938 -

Se difuzeaza radiofonic "Razboiul lumilor"

La 30 octombrie 1938 regizorul Orson Welles a difuzat radiofonic in New Jersey, "Razboiul lumilor”, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells, care a starnit panica in randurile a mii de oameni care chiar au crezut ca S.U.A. au fost invadate de martieni. Piesa radiofonica a fost extrem de realista, efectele audio utilizate, precum si interpretarea foarte buna a actorilor au reusit sa starneasca panica printre ascultatori care nu s-au indoit ca e vorba de un atac al extraterestrilor. In New Jersey, populatia terifiata de ce auzea s-a urcat in masini in incercarea de a scapa din calea martienilor, a cerut autoritatilor masti de gaze si intreruperea electricitatii. O comisie federala a facut investigatii, dar a ajuns la concluzia ca nici o lege nu a fost incalcata, astfel incat realizatorii nu pot fi trasi la raspundere. Orson Welles s-a temut ca scandalul provocat de "Razboiul lumilor” ii va ruina cariera, insa publicitatea enorma l-a ajutat sa semneze un contract la Hollywood si sa regizeze cativa ani mai tarziu celebrul film "Cetateanul Kane”.