Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

1 septembrie

- 1804 -

Este descoperit unul dintre cei mai mari asteroizi din Centura Principala

La 1 septembrie 1804, Juno, unul dintre cei mai mari asteroizi din Centura Principala, este descoperit de astronomul german, Karl Ludwig Harding. Centura principala se afla in Sistemul Solar intre orbitele lui Jupiter si Marte. Este formata din milioane de corpuri ceresti, care pot fi impartite in trei tipuri: carbonat (tip C), silicat (tip S) si metalic (tip M). In prezent exista cinci mari corpuri ceresti: Pallas, Vesta, Cigia, Juno si cel mai mare corp ceresc: Ceres, care este clasificata ca o planeta pitica cu un diametru de 950 de kilometri. Aceste cinci corpuri ceresti reprezinta mai mult de jumatate din masa centurii principale, echivalent cu doar 4% din masa lunii (0,06% din masa pamantului). Descopera mai multe informatii despre asteroizi in sectiunea Eciclopedia din site-ul clopotel.ro

- 1859 -

Superfurtuna solara din 1859

La 1 septembrie 1859 in intreaga lume are cea mai mare furtuna geomagnetica inregistrata vreodata pana in anul 2013. Aurorele boreale au fost vazute in intreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observatii demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Muntilor Stancosi, care au fost atat de stralucitoare incat lumina lor a trezit cautatorii de aur, care s-au apucat sa-si pregateasca micul dejun pentru ca au crezut ca era dimineata. Sistemele de telegraf din toata Europa si America de Nord s-au prabusit. Pilonii telegrafului aruncau scantei, iar hartia folosita in telegrafiere a luat foc. Unele sisteme de telegraf pareau sa continue sa trimita si sa primeasca mesaje in ciuda faptului ca erau deconectate de la sursele lor de alimentare.

- 1990 -

Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Data de 1 septembrie a fost declarata Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Aceasta zi a fost aleasa pentru a marca data la care a intrat in vigoare Hotararea Guvernului Romaniei nr. 983 din anul 1990 prin care intreaga Delta a Dunarii si unitatile geografice vecine au fost declarate rezervatie a biosferei.