Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

10 octombrie

- 1604 -

Johannes Kepler descopera prima Supernova

La 10 octombrie 1604 Johannes Kepler descopera prima Supernova. Johannes Kepler a fost un renumit matematician, astronom si naturalist german care a formulat si confirmat legile miscarii planetelor (Legile lui Kepler).

- 1914 -

Se stinge din viata regele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen

La 10 octombrie 1914 trece in nefiinta regele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, incoronat rege al Romaniei la data de 10 mai 1881, unul dintre principalii fauritori ai Statului Roman independent. Descopera mai multe informatii despre primul rege pe care l-a avut Romania in sectiunea Enciclopedia sau verifica-ti cunostintele despre Istoria Casei Regale a Romaniei in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

Carol I

Ferdinand devine rege al Regatului Romaniei

La 10 octombrie 1914 Ferdinand a devenit rege al Regatului Romaniei sub denumirea de Ferdinand I, in urma mortii unchiului sau, regele Carol I. A condus Romania in timpul Primului Razboi Mondial, alegand sa lupte de partea Antantei impotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regala de Hohenzollern de catre imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Verifica-ti cunostintele despre Istoria Casei Regale a Romaniei in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro 

Regalitatea in Romania

- 1916 -

Incepe prima batalie de la Tirgu Jiu

La 10 octombrie 1916 incepe prima batalie de la Tirgu Jiu intre armata romana si trupele germano- austro-ungare. Intre 10-16 octombrie trupele romane, comandate de generalul Ion Dragalina, resping o puternica ofensiva inamica. Se remarca prin vitejia sa Ecaterina Teodoroiu - eroina de la Jiu.

- 1992 -

Ziua mondiala a sanatatii mintale

Ziua mondiala a sanatatii mintale se marcheaza in fiecare an la 10 octombrie. Aceasta zi a fost stabilita, in 1992, de catre Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creste gradul de constientizare si educare, la nivel mondial, in privinta sanatatii mintale.

- 2006 -

Ziua mondiala a pasarilor migratoare

Ziua mondiala a pasarilor migratoare este sarbatorita la nivel mondial incepand din anul 2006, fiind initiata de Secretariatul Conventiei pentru conservarea speciilor migratoare si animalelor salbatice (CMS) si de Secretariatul Acordului privind Conservarea Pasarilor de Apa Migratoare African-Eurasiatice (AEWA).