Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

20 octombrie

- 1595 -

Batalia de la Giurgiu - intarea in cetate

La 20 octombrie 1595 in "Batalia de la Giurgiu" artileria toscana darama o parte din zidul fortaretei otomane, asa incat aliatii crestini patrund invingatori in cetate. Sinan Pasa priveste neputincios de la Rusciuc victoria adversarilor sai. Batalia de la Giurgiu, desfasurata intre 15-20 octombrie 1595, a valorificat avantajul tactic obtinut de oastea munteano-transilvana condusa de Mihai Viteazul in Batalia de la Calugareni. Trupele otomane in retragere au fost surprinse la Giurgiu, iar robii luati ostatici au fost eliberati. Dupa un bombardament efectuat de artileria toscana cetatea Giurgiu a fost cucerita de aliatii crestini.

- 1600 -

Batalia de la Bucov

La 20 octombrie 1600 are loc "Batalia de la Bucov", intre valahii condusi de Mihai Viteazul si trupele poloneze ale lui Jan Zamoyski sprijinite de trupe moldovenesti conduse de Ieremia Movila. Lupta s-a incheiat cu victoria fortelor polono-moldovenesti. Mihai Viteazul s-a retras peste Olt. Simion Movila, fratele lui Ieremia Movila (domn al Moldovei), devine domn in Muntenia.

- 1601 -

Radu Serban a devenit domn al tarii Romanesti

La 20 octombrie 1601 Radu Serban a devenit domn al tarii Romanesti. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab (care ar fi avut, pe langa Teodosie, inca un fiu, numit Serban), a ajuns mare dregator in timpul domniei lui Mihai Viteazul. Dupa urcarea pe tron, a fost un continuator al politicii de independenta a tarii Romanesti, dusa de Mihai Viteazul. Avand de luptat cu mari greutati inauntrul si in afara tarii, a reusit sa le faca fata cu succes in cei aproape zece ani de domnie.