Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

23 octombrie

- 1817 -

Se naste Pierre Larousse

La 23 octombrie 1817 se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez. In 1852 a fondat, impreuna cu Augustin Boyer, Libraria Larousse.

- 1911 -

Primul avion folosit in razboi

La 23 octombrie 1911este folosit pentru prima oara un avion in razboi: un aparat italian decoleaza din Libia pentru a survola liniile inamice in razboiul turco-italian.

- 1916 -

Prima batalie de pe Valea Jiului

Prima batalie de pe Valea Jiului, s-a desfasurat intre intre 23 – 29 octombrie 1916 si a avut ca rezultat zadarnicirea incercarii Armatei 9 germane de fortare a Muntilor Carpati prin trecatorile Surduc si Valcan, in ea fiind angajate fortele Armatei 1 romane si fortele Armatei 9 germane. Testeaza-ti cunostintele despre Primul Razboi Mondial in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

Razboi

- 1940 -

Se naste marele fotbalist Pele

La 23 octombrie 1940 se naste Pele (Edson Arantes do Nascimento), jucator brazilian de fotbal. Este considerat a fi cel mai mare jucator din toate timpurile. In 1999 el a fost desemnat Jucatorul Secolului din Lume de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS). In acelasi an, France Football le-a propus fostilor castigatori a Balonului de Aur sa aleaga Jucatorul Secolului, iar acestia l-au ales pe Pele. Testeaza-ti cunostintele despre Pele in sectunea Teste din site-ul clopotel.ro

Pele

- 2001 -

Se stinge din viata inventatorul cartonaselor galbene si rosii in fotbal, Ken Aston

La 23 octombrie 2001 trece in nefiinta Ken Aston, arbitrul de fotbal, inventatorul cartonaselor galbene si rosii in fotbal. Cartonasele au fost folosite in premiera la Mondialul din 1970, cind Ken Aston era presedintele Comisiei de Arbitri a FIFA. Acelasi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri si al patrulea oficial in teren si a colorat steguletele asistentilor in rosu si galben, pentru a fi vizibile.