Enciclopedia clopotel

Gripa spaniola

Un eveniment ce a marcat Primul Razboi Mondial a fost pandemia de gripa, numita ''gripa spaniola''.
 
Virusul a aparut in timpul Primului Razboi Mondial avand o tulpina asemanatoare cu gripa aviara H1N1.

S-a numit ''gripa spaniola'' deoarece a primit mai multa atentie in presa spaniola decat in restul Europei. Spania nu a fost implicata in conflict, iar presa nu era cenzurata ca in restul Europei.

In intreaga istorie a omenirii doar marea ciuma bubonica din secolul al XIV-lea, celebra ''Moarte neagra'', se apropie de proportiile dezastrului din 1918. Nici macar Primul Razboi Mondial nu a produs atatea victime pe cat a produs gripa spaniola.

Pandemia a durat din ianuarie 1918 pana in decembrie 1920, estimandu-se ca virusul a facut intre 50 de milioane si 100 milioane de victime. Nu s-a descoperit nici pana azi care a fost locul de origine al virusului.

Oamenii s-au protejat prin distantare sociala, purtarea mastilor si avand grija la igiena personala, spalatul pe maini in special.

Au existat mai multe valuri de gripa spaniola. Valul doi de gripa spaniola a facut cele mai multe victime. A fost atat de sever, incat majoritatea victimelor mureau la cateva ore dupa ce prezentau primele simptome.

De ce valul doi a produs mai multe victime? S-a renuntat prea devreme la masurile de protectie crezand ca au scapat de gripa.