Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Vasiliscul
Centauri    Cerberul    Ciclopi    Dragoni    Echidna    Furiile    Grifonul    Hidra    Iele    Manticora    Medusa    Minotaurul    Pasarea Phoenix    Pegas    Sfinxul    Sirene    Unicornul    Uriasii    Vasiliscul    
Vasiliscul


Vasiliscul - numele sau provine din grecescul basileus ceea ce inseamna rege. Vasiliscul, regele serpilor era si cea mai otravitoare fiinta de pe pamant. Legendele spun ca era suficient sa o privesti si mureai instantaneu. Cea mai buna reprezentare a vasiliscului se gaseste pe blazoane unde acesta are capul si picioarele unui cocos, o coada de sarpe si corpul unei pasari.

Descriere:
Romanii il numeau "regulus" sau micul rege, din cauza coroanei sale dar si din pricina faptului ca teroriza toate creaturile cu infatisarea si otrava sa. Plinius mentiona faptul avea o pata luminoasa pe cap, ceea ce putea fi confundata cu o diadema sau o coroana. Altii vorbesc ca ar fi avut tepi pe frunte.
In functie de legendele rurale ce circulau despre aceasta creatura cu o respiratie ucigatoare, vasilistii se impart in trei categorii:
-vasiliscul auriu, otravea prin privirea sa
-vasiliscul cu un ochi, teroriza si ucidea cu cel de-al treilea ochi plasat pe capul sau auriu
-vasiliscul fara sange a carui intepatura facea ca pielea victimelor sale sa se desprinda de pe os.

Vasilisc

Origine:
Cei mai multi autori sunt de acord cu faptul ca, legenda vasiliscului, s-a nascut in Africa. Vasiliscul se gasea cel mai des in desert. Nu din cauza faptului ca ii placea sa traisca acolo ci din cauza privirii si respiratiei sale ce distrugeau totul in cale.
Caracteristicile speciale ale vasiliscului i-au facut pe unii sa creada ca aceasta legenda a sa a izvorat din povestile despre cobra egipteana ale caror carcateristici au fost exagerate. Cobra are o pata alba pe frunte si un venin puternic pe care il poate folosi fara a musca.

Simbol:

In scrierile alchimistilor vasiliscul a jucat multe roluri. Simboliza focul mistuitor ce preceda transmutarea metalelor.
In perioada renastentista, crestinsmul a redescoperit aceasta creatura din textele vechiului testament si a fost folosit ca o emblema a pacatului si diavolului.

(G.C.)
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate