Enciclopedia clopotel

Iele

Descriere:
Ielele sunt fecioare vesele nemuritoare cu o mare putere de seductie si cu puteri magice fiind deseori asemanate cu Dryadele, Naiadele sau Nimfele.
Mitologia romaneasca le mentioneaza ca fiind niste fapturi feminine in jurul carora graviteaza multe superstitii. Se spune ca apar numai noaptea, sub lumina lunii, rotind, goale sau sumar imbracate, hora in poiene retrase. Locul unde danseaza ramane ca ars de foc iar iarba care creste acolo are o culoare verde inchis si nu este mancata de animale.

Avand trupuri mladioase si voci fermecatoare sunt considerate excelente dansatoare si cantarete impecabile. Nu se stie unde locuiesc, ele putand locui in vazduh, in paduri sau pesteri.

Iele

Origine:
Ielele sunt prezente in mitologia romaneasca inca din epoca dacica, fiind considerate continuatoare ale manifestarilor prilejuite de sarbatoarea si de manifestarile inchinate zeitei Flora.

Puteri:
Ielele nu sunt considerate creaturi malefice, ele se razbuna doar cand sunt vazute sau provocate. Razbunarea lor consta in pocirea celui vinovat dupa ce a fost dansat in hora de trei ori si adormit. Principalele lor puteri sunt coregrafia si cantecul cu care isi vrajesc ascultatorii. Menirea ielelor a fost data de Dumnezeu sau de Diavol, acest rol facandu-le identice cu Furiile din mitologia romana.

Sarbatori:
Pentru a le face pe plac Ielelor, oamenii le-au dedicat diverse sarbatori: Rusaliile, Stratul, Sfredelul sau Balciul Rusaliilor, cele noua zile de Paste, Marina, Foca etc. Cei care nu respecta sarbatorile sunt pedepsiti aspru chiar de iele.

(G.C.)