Enciclopedia clopotel

1) Roma Regala si originile Romei

Este foarte greu sa vorbim de perioada indepartata a istoriei romane. Anticii nu ne-au lasat decat versiunea legendara, inspirata in mare masura din miturile pe care le-au pastrat popoarele migratoare de origine indo-europeana. In mod traditional, intemeierea Romei a fost fixata in anul 753 i.Hr. (acest eveniment era sarbatorit in fiecare an, la 21 aprilie) si se spune ca regii s-au succedat pana in 509 i.Hr., anul revoltei populare care a marcat instaurarea Republicii. Arheologia confirma, in mare masura, aceste date, chiar daca schimbarea regimului pare sa fi avut loc mai degraba in jurul anului 475 i.Hr.

   Sa facem deci o distinctie intre legenda si ceea ce putem sti despre realitatea istorica.

• LEGENDA

   Aeneas, dupa ce a parasit impreuna cu tatal sau Anchise si cu zeii Penati Troia in flacari, porneste intr-o lunga calatorie pe Mediterana inainte de a ajunge in Latium unde se casatoreste cu Lavinia, fiica regelui Latinus. El intemeiaza orasul Lavinium. Fiul sau intemeiaza Alba Longa, unde domnesc cei doisprezece succesori ai sai. Urmeaza apoi la tron Numitor, tatal legendar al Rheei Silvia. Amulius, fratele lui Numitor, ptrffe mana pe putere si o transforma pe nepoata sa intr-o vestala pentru ca ea sa nu poate avea pretentii la tron. Dar zeul Marte se indragosteste de tanara fata si cade asupra ei sub forma unei ploi de aur. Asa iau nastere cei doi gemeni, Romulus si Remus, care sunt aruncati in Tibru pentru a-i ascunde de Amulius. Cufarul in care se aflau cei doi copii ajunge in grota Lupercaliilor la poalele Palatinului. Hraniti mai intai de o lupoaica, sunt crescuti apoi de pastorul Faustulus si devin niste tineri vigurosi. In urma unei altercatii cu adolescentii din Alba Longa, ei sunt dusi in fata lui Numitor care ii recunoaste. Gemenii il readuc pe bunicul lor pe tron, apoi se reintorc pe meleagurile unde au fost crescuti pentru a intemeia un oras. Romulus se instaleaza pe Palatin, iar Remus pe Aventin. Fiecare pretinde ca a luat-o celuilalt inainte, iar in urma unei incaierari, Romulus isi ucide fratele in timp ce acesta taie brazda sfanta in jurul Palatinului. Astfel ia nastere Roma.

   Cel dintai rege al Romei trebuie sa poarte o seama de razboaie impotriva vecinilor sai, in special impotriva sabinilor, carora romanii le-au rapit fiicele pentru a-si asigura urmasi. El este de asemenea constrans sa se asocieze cu regele sabin Titus Tatius. Acesta dispare in mod misterios in timpul unei furtuni, in mlastina Caprei. Urmasul sau, sabinul Numa Pompilius, organizeaza viata religioasa si creeaza diferite colegii de preoti. El reformeaza calendarul roman. Ii urmeaza pe tron un alt sabin, foarte razboinic, Tullus Hostilius. in timpul domniei sale, cu ocazia conflictului pe care il are cu Alba Longa, are loc episodul luptei legendare dintre Horati si Curiati. Urmeaza apoi pe tron un al treilea rege sabin, Ancus Marcius, care stabileste legile religioase ale razboiului si intemeiaza portul Ostia. La moartea sa, patres se pun de acord sa il desemneze la tron sub numele de Tarquinius Priscus (cel Batran) pe un emigrant venit din Tarquinia cu sotia sa Tanaquil, care s-a integrat rapid si a dovedit ca este inzestrat cu calitati demne de lauda. Lui i se datoreaza lucrarile de infrumusetare a orasului Roma si lucrarile de asanare. Dupa acest prim rege etrusc urmeaza la tron Servius Tullius, despre care legenda spune ca era de origine straina. Anticii ii atribuie o importanta lege constitutionala: repartizarea cetatenilor in centurii in functie de avere, constituirea comitiilor centuriate, repartizarea cetatenilor in triburi si construirea unui zid de aparare in jurul celor sapte coline, sporind astfel incinta sacra a Romei, pomerium. Asasinat printr-un complot pus la cale de fiica si ginerele sau, este inlocuit la tron de acesta din urma, Tarquinius Superbus, a carui porecla ii reda perfect aroganta tiranica. Lui i se datoreaza construirea templului lui Jupiter pe Capitoliu. Rapirea si violarea de catre fiul sau, Sextus, a sotiei lui Tarquinius Collatinus, virtuoasa Lucretia, care se sinucide, declanseaza o revolta a nobilimii romane condusa de Lucius Iunius Brutus si Collatinus, in urma careia Tarquinius Superbus este izgonit din Roma, regalitatea este abolita si se instituie republica. in 509 i.Hr. strainii sunt deci alungati din Roma, iar primii doi consuli alesi au fost Collatinus si Brutus.

• REALITATEA

   Desi este limpede ca aceasta „istorie" relatata de antici a fost reformulata in scop politic (acela de a demonstra grecilor intr-o epoca in care ei ii domina ca romanii au o civilizatie la fel de veche ca a lor) si nationalist (refuzul de a recunoaste ca dusmanul etrusc se putea afla la originea Romei), realitatea epocii timpurii a Romei nu este defel limpezita. Numeroasele studii (arheologice, de mitologie comparata etc.) au permis stabilirea unor elemente clare.

-    Situl roman a fost locuit cu mult timp inainte de intemeierea orasului. (Au fost descoperite morminte din secolul X. Capitoliul a fost fara indoiala cea mai veche colina locuita; anumite vestigii descoperite la poalele colinei dateaza din secolul XVI i.Hr.). Au fost gasite si dovezi ale migratiilor in zona Alba Longa datand din secolul VIII. Existau se pare mai multe sate de ciobani amplasate pe coline. Zona unde se afla Forul, intre coline, nu este din pacate decat o mlastina insalubra plina de tantari, inundata adesea de apele involburate ale Tibrului. Zonele din imprejurimi sunt impadurite, iar terenul este impropriu agriculturii. In aceasta zona traiau populatii variate, in special latini si sabini, dar si etrusci care traversau Tibrul pentru a face comert.

-    Situl roman este in realitate o zona de trecere. In aceasta zona cotul unui fluviu si prezenta unei insule permit o traversare mai lesnicioasa (chiar inainte de construirea primului pod din lemn). Ori, salinele care produc sarea atat de necesara vietii se afla in zona etrusca, de-a lungul Tibrului. Populatiile de pe malul stang trebuie deci sa traverseze fluviul pentru a se aproviziona. Iata deci care sunt avantajele amplasamentului Romei: un vad, un teren de debarcare (forum boarium) si colinele care permit o buna aparare.

-    Cum a luat fiinta orasul? Fara indoiala, in egala masura prin sinoicism, adica prin gruparea diferitelor sate instalate pe coline, si prin dezvoltare nucleara a unuia dintre ele care ajunge sa le domine pe celelalte (cel al Palatinului). Intemeierea orasului trebuie sa fi fost rezultatul unei formari lente intrerupta de razboaie. Etruscii, interesati de crearea unui drum comercial terestru spre sud, si-au impus rapid autoritatea asupra acestor populatii si le-au transmis numeroase elemente de urbanizare (constructii, organizare politica, asanarea campiei care, devenita Forum, permite acestor sateni sa se uneasca si sa-si pecetluiasca din punct de vedere geografic unirea ...)

-    De aceea, poate prea devreme insa, regii sunt etrusci. Orasele etrusce dominante isi disputa acest nou oras cu un evident interes economic: mai intai Tarquinia, apoi Vulci (stim ca Servius Tullius este numele latinizat al lui Mastarna, locotenentul lui Vibenna, din Vulci), in fine Clusium. Retragerea etruscilor in interiorul propriilor frontiere (pe celalalt mai al Tibrului) dupa infrangerea suferita la Cumae (Kyme) in 474 i.Hr. marcheaza „eliberarea" Romei. in aceasta epoca se schimba, fara indoiala, regimul politic. Este posibil ca reformele atribuite de legenda lui Servius Tullius sa fi fost realizate inca de la sfarsitul Romei regale si sa fi favorizat trecerea la res publica.

-   Numele insusi - Roma - pare sa fie de origine etrusca si sa provina de la numele unei divinitati a alaptarii, Ruma. Se poate face astfel apropierea cu animalul totemic al Romei, lupoaica, si legenda gemenilor.

Roma - Jean-Noel Robert - Editura All