Enciclopedia clopotel

Vlad Tepes

Vlad Tepes(1431-1476)


Vlad Tepes a fost fiul lui Vlad Dracul, care a domnit intre anii 1436 - 1447 in Tara Romaneasca. Prin tatal sau este nepotul lui Mircea cel Batan, iar originile mamei il duc la dinastia Musatinilor. Este, de asemenea, var apropiat cu Stefan cel Mare.

Vlad Tepes a fost unul dintre cei mai cruzi domnitori, domnind intre anii 1456 - 1462. Era supranumit "Dracula", din cauza cruzimii de care dadea dovada, iar pseudonimul de "Tepes" i se trage din obiceiul pe care il avea acesta, sa traga in teapa.

A avut trei domnii in Tara Romaneasca: in toamna lui 1448, intre 1456 - 1462 si in noiembrie-decembrie 1476.

A fost ostatic la turci intre anii 1442 - 1448, ca urmare a acordului ca toti domnitorii de atunci sa-si trimita un fiu turcilor, asigurandu-i astfel supunerea. O vreme, a asteptat momentul potrivit pentru a ajunge la tron. La 45 de ani a fost asasinat de turci, ajutati de viitorul domnitor Basarab Laiota si de boieri.

Pe plan intern Vlad Tepes a facut drumurile si transportarea marfurilor mai sigure si a inlaturat hotia prin cunoscuta-i cruzime. A continuat pe plan extern prin incetarea tributului oferit turcilor la sudul Dunarii (1462). Din aceasta cauza o oaste de 100.000 de oameni au atacat Tara Romaneasca in frunte cu marele Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Domnitorul a ripostat cu o armata formata din aproximativ 20.000 - 30.000 oameni, dar a invins turcii, producand o panica teribila. Dupa terminarea luptei Tepes a ordonat sa fie infipt in cate o teapa fiecare cap de turc. "Se speriasera intr-atat multimile (turcilor) incat se socotea fericit cel ce putea trece dincolo, in Anatolia", spun cronicarii din acea vreme. Frica ii cuprinsese atat de tare pe turci incat unii chiar doreau sa paraseasca Constantinopolul de teama lui Vlad Tepes.